• Felmerülhet e a Wilson-kór gyanúja?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        10 évvel ezelőtt kezdődött a pszichiátriai betegségem. Bipoláris affektív zavar a megállapított diagnózis. Az évek során sok egyéb tünet is felhalmozódott. Kismértékű hepatomegáliám van. A napi alvásigényem 14 óra, vas hiányom, nyelési nehézségem, egyensúlyzavarom van, sokszor szédülök. A koncentrációs képességem nagyon alacsony szintű. Súlyos fokú csontritkulás, és Kálium hiány is felmerült. Továbbá a réz szintem magasabb az átlagnál, a cöruloplazmin szintem az alsó határértéket súrolja. A SOTE-n történt hepatológia genetikai vizsgálat(egy része) eredménye negatív lett. A nagyobb komplexitást igénylő genetikai vizsgálatok ára igen borsos.Tehát az egyéb mutációkra nézve nem történt szűrés. A májra vonatkozó labor vizsgálatok szintúgy negatív értéket mutattak. Nem történt MR, vizelet vizsgálat és májbiposzia sem. Kérdéseim a következők: Igazolhatja e az analitikus aceton a Wilson-kórnál ismeretes "kék köröm" pozitivitását a betegség felmerülése esetében? Egyszerű acetonos vagy aceton mentes körömlakklemosóval is el lehet végezni a próbát? A Wilson kóros betegek hány %-nál fordul elő a kék köröm pozitivitása? Szükséges e a hepatlógiai kontroll? Milyen további vizsgálatokat javasolna? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a májnagyobbodás témában

        A Wilson kórban nem feltétlenül alakul ki kék köröm, illetve egyéb nehézfém-mérgezésben is kialakulhat, tehát sem specifikusnak, sem szenzitívnek nem tartjuk a vizsgálatot. A típusos genetikai eltérés mellett még előfordulhat réz-anyagcsere zavar, ezért az Ön által is említett vizsgálatok (24 órás vizeletgyűjtés, MR, szemészeti vizsgálat, esetleg májbiopszia) elvégzése érdemes.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2015. július 13., 18:37; Megválaszolva: 2015. július 15., 11:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: