izotópos vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Időnként jelentkező mellkasi fájdalom miatt kerültem a kardiológiára. Szívultrahang, ekg, terheléses ekg után a következőket jegyezték le: Norm. tágasságú szívüregek. Jó syst. és diast.BKF. Falmozgászavar nincs. I fokú MI. I fokú TI-norm.kisv.nyomással. Jelzett AI. Vizsgálat alatt 1-1 ES észlelhető. Most izotópos szív vizsgálatot javasoltak. / 2 alkalom/ Kérdésem:Mennyire káros ez a sugárzás a szervezetre? Olvasom az interneten, hogy gyorsan kiürül a szervezetből, de milyen erősségű sugárdózis érhet így, előfordulhat-e ennek következménye, káros hatása? Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a izotóp vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező! Az izotópos szívvizsgálatok célja a szívizom vérellátásának és így életképességének a vizsgálata. A vizsgálat a szívizomzat egyes részeinek normális vagy kóros vérellátásáról ad képet, így olyan plusz információkat szolgáltat, ami az ultrahanggal és az EKG-val nem érhető el. A szív izotópvizsgálata a valamilyen sugárzást alkalmazó képalkotó módszerek között közepes mértékű sugárterheléssel jár, aminek nincs érdemi kockázata a szervezetre és az alkalmazott izotóp valóban gyorsan ki is ürül. A sugárterheléssel járó vizsgálatok esetén a várható előnyök általában meghaladják az esetleges kockázatokat - ez esetben a szívizomzat esetleges vérellátási zavarának időbeni kimutatása vagy kizárása a cél, amiért a vizsgálatot javasolták és ez fontos információ lehet.

Kérdés: 2014. május 04., 13:04; Megválaszolva: 2014. május 05., 16:59
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?