Angiomyolipoma a vesében?

Tisztelt Doktor Úr /Doktornő! Nagyjából egy évvel ezelőtt a bal vesémben vesegörcsöm volt. Szakorvoshoz fordultam és elég alaposan kivizsgáltak. Volt labor, röntgen és MR vizsgálatom is. Az MR vizsgálat kb. fél évvel ezelőtt volt és minden szempontból negatív volt. Ezért feltételezte a kezelőorvosom, hogy vagy egy kisebb kő, vagy homok lehetett a vesegörcsöm oka, mert ürülni nem láttam. Nemrégen volt egy munkaegészségügyi vizsgálatom, melynek egyik állomása egy hasi ultrahang volt. Természetesen ők nem tudtak a fél évvel ezelőtti MR vizsgálatról és a következő leletet kaptam, idézem: "A bal vese felső pólusában egy 15 mm-es echodús képlet látható, v.s. angiomyolipoma. - 3 hónap múlva kontroll javasolt! A bal vesében egy 11 mm-es parenchymás cysta is van." Természetesen ezzel a lelettel azonnal szakorvoshoz fordultam, aki viszont elküldött azzal, hogy szerinte a mostani ultrahang leletet elnézhette a vizsgáló orvos, mert őszerinte kizárt, hogy fél év alatt egy angiomyolipoma ekkorára nőljön, hiszen a nemrégiben készült MR lelet teljesen negatív volt. Én kértem, hogy csináltassunk egy másik MR vizsgálatot is, de ő ezt elhárította, helyette inkább visszaküldött, hogy mutassam meg a kivizsgáló orvosnak a fél évvel ezelőtti MR leletet. A kérdéseim tehát a következők lennének: Valóban kialakulhat fél év alatt egy 15 mm-es angiomyolipoma vagy sem? Ha nem, akkor lehetséges, hogy tényleg ennyire elnézte a vizsgáló orvos, vagy valószínűbb, hogy inkább valami más lehet esetleg? Kialakulhat-e egy 11 mm-es cysta fél év alatt ott, ahol azelőtt az MR lelet szerint még teljesen tiszta volt a vese? És végül, Ön mit javasolna? Keressek fel inkább egy másik szakorvost és próbáljak tőle egy újabb MR vizsgálatot kérni? Egyáltalán mennyire érdemes ennek utánajárni, lehet, hogy tényleg csak vaklárma? A legújabb UH vizsgálat fényképét megpróbálom mellékelni. Elnézést a minőségért, mobillal készült fénykép, a nevemet természetesen kitakartam róla. Előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a vese ultrahang témában

Tisztelt Kérdező! A kérdésben nem írta bele egyértelműen, de gondolom, hogy az említett MR vizsgálat is a hasáról - veséiről készült, különben az összevetésnek nem volna értelme. Nem teljesen világos, hogy egy vesegörcs miatt miért éppen MR-t készítettek, amikor például vese- vagy ureterkövekre a CT vizsgálat sokkal érzékenyebb lett volna. A nem teljesen jó minőségű mellékelt ultrahangképen valóban látszik a bejelölések között egy echodús (környezeténél az ultrahangot jobban visszverő) képlet. Az ilyen eltérések egy része csakugyan angiomyolipomának, vagyis ér-izom-zsír elemekből álló jóindulatú daganatnak felel meg. Arra a kérdésre nem tudok válaszolni, hogy a fél évvel ezelőtti MR-en miért nem írták le sem ezt, sem a cystát - legalábbis látni kellene azokat a felvételeket. Ha valamit most észrevettek, azt én nem nevezném "elnézés"-nek. A cysták és angiomyolipomák általában jól ábrázolódnak az MR felvételeken, és nem valószínű hogy fél év alatt keletkeztek. Gyakorlott vizsgálónak meg kellene nézni az MR felvételeket, hogy az ultrahang lelet ismeretében ezek a képletek észrevehetők-e. Ha ott voltak, és változatlanok, nincs ok aggodalomra. Ha angiomyolipomára utaló eltérés nincs az MR képeken, akkor viszont szükséges egy újabb vizsgálat (kontrasztanyagos CT vagy MR), hogy az angiomyolipomát igazolja és egy esetleges más elváltozást kizárjon. A kis cysta ebből a szempontból érdektelen.

Kérdés: 2014. április 24., 17:20; Megválaszolva: 2014. április 25., 22:17
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?