vese pyelon középfokban tágabb

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányomnál egy hónapos korában diagnosztizálták, hogy a bal vese pyelonja mérsékelten tágabb (16*9 mm)Hét hónaposan ez az érték már 18*16 mm volt, a vizeletvizsgálat során nem tapasztaltak eltérést. Most 13 hónaposan ismét nőtt a tágulat, jelenleg 22*24 mm közép fokban tágabb. A vesék nagysága, parenchyma szélessége és szerkezete megtartott. Mellékvesék régiója szabad. Az általános vizeletvizsgálat során nem volt semmi eltérés, ott mindent rendben találtak. A háziorvosunk most beküldött nephrológia szakrendelésre. Kérdésem az lenne, hogy az eredmények alapján mire számíthatunk. Milyen vizsgálatokra? Kinövi ezt még a kislányunk, vagy műtét várható? Egyébként születése óta lázas beteg egyszer volt, akkor is felső légúti megbetegedése volt. Szerencsére nem beteges gyermek.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a vese ultrahang témában

Kedves Kérdező! A vese pyelon ha tágabb és az nő akkor arra gyanakszunk, hogy a húgyutakban szűkület van így a vizelet nem tud akadálytalanul elfolyni az nehezen ürül ki és visszafelé a vesére nyomást gyakorol tágítja azt. Ez sajnos egy idő után a vese parenchimát is terheli azt is roncsolhatja. Gyereknephrológus majd gyereksebészeti konzílium szükséges ahhoz, hogy mi a következő lépés: további várakozás vagy műtét. Lesznek olyan vizsgálatok melyek a vese elvezető rendszerét vizsgálják illetve olyanok melyek kimutatják, hogy a vese parenchimája hogyan működik: vesescan vizsgálatok, cystographia, urographia lehetséges. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyeremkrovos

Kérdés: 2014. május 30., 10:09; Megválaszolva: 2014. június 01., 13:10
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél