Pajzsmirigy lelet

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Szeretném megkérdezni a pajzsmirigy UH-leletem jelentését: A pajzsmirigy mindkét lebenye szabályos nagyságú, kissé echodúsabb, finoman inhomogén, hypervascularisalt. SCM mentén mindkét oldalon számos kis reaktív nyirokcsomó látható. Trachea nem dislocalt. Dg.: Pajzsmirigy betegség k.m.n. Van vele teendő a továbbiakban? (A TSH, Szabad T4, Szabad T3 értéke jó volt a laborvizsgálaton). Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a pajzsmirigy lelet témában

Tisztelt Kérdező! A leírás a pajzsmirigyben enyhe és diffúz eltérésekre utal - a finom (azaz kis mértékű) inhomogenitás és a hypervascularisált jelleg (fokozott keringés) krónikus gyulladás enyhe jelei lehetnek, de bíztató, hogy a hormonszintek normálisak. A SCM a fejbiccentő izom rövidítése, a kis reaktív nyirokcsomók nem kórjelzőek, bármilyen (pl. torok, garat, fog stb. eredetű) gyulladásos folyamat mellett vagy utána is láthatóak. Panaszait, tüneteit nem írta meg és azt sem, miért készült az ultrahang. Ebből, amit leírt, szerintem nem következik más teendő, mint követés, időszakos ultrahang és TSH kontroll, azonban a lelettel menjen vissza a vizsgálatot kérő orvosához aki majd az Ön többi leletével, tüneteivel együtt összefoglalóan értékeli.

Kérdés: 2014. április 15., 11:46; Megválaszolva: 2014. április 18., 20:43
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?