nyaki ultrahang

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Duplex UH, nyaki erek, subclavia vizsgálatoton vettem részt. Mindkét lábam erősen visszeres, kidudorodó, ceruza vastagságú erekkel, nehezített járással. Túlsúlyos vagyok. Éhomi cukrom az utóbbi hetekben 5.4-6 közötti.Vérnyomásom, bal karon két szélső érték: 117/68/64 –141/79/55. Smmiféle gyógyszert nem szedek. Fejfájás, szédülés, zsibbadás nincs. „A carotis-rendszer vizsgálható nyaki szakaszán az erek lefutása kissé elongalt, tágassága szabályos. Az intima-media vastagsága megtartott. Jobb oldalon dorsalisan egy-egy ICA kezdetén 9.6x2.5 mm, az ECA eredésénél 7.2x1.2 mm nagyságú, kissé egyenetlen felszínű lágy-, bal oldalon a bifurcatio lateralis falán egy 5.6x1.6 mm nagyságú meszes plaque figyelhető meg, számottevő hemodinamikai hatás nélkül. Az arteria vertebralis keringése mk. oldalon anterodrad irányú.” A nyaki ultrahang vizsgálatot magam végeztettem el, ott csak a fent leírt leletet kaptam kézhez, konzultációra, a további teendők megbeszélésére nem volt lehetőségem. Kérem a segtségét kiértékelésre! Előre is köszönöm! M.Hilda

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza a carotis doppler témában

Kedves Kérdező! A nyaki ütőerekben látható érelmeszesedéses jelenségek és a nem alkoholos zsírmáj, a túlsúly egyaránt a magasabb koleszterin szinttel lehet összefüggésben. Ajánlatos lenne ez irányban labor vizsgálatot kérnie. Ha a vérben a koleszterinek és zsírsavak szintje magasabb a normálisnál, erélyes koleszterin csökkentő gyógyszerre van szükség ahhoz, hogy az érelmeszesedés ne romoljon tovább, illetve a kezdődő folyamat visszaforduljon. Ez nagyon hasznos lenne, mert előbb-utóbb a nyaki erekben lévő plaque-ok növekedve akadályozhatják a véráramlást, ezzel károsítva az agyszövet vérellátását. Az Ön esetében most még nincs véráramlási akadály, de a vérzsírok szintjének erőteljes csökkentésére szüksége van. Üdv: dr. Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2014. április 03., 08:21; Megválaszolva: 2014. április 07., 23:10
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?