Mi az a HR CT?

Mi az a HR CT? Csináltak egy mellkas CT-t és a tüdőmön találtak 10 mm-es és kisebb gócokat, ezért következő vizsgálatnak HR CT-t javasolnak. Hogyan zajlik ez az eljárás?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza CT vizsgálat, HRCT témában

Tisztelt Kérdező!

A HRCT a High Resolution Computed Tomography, vagyis nagy felbontású komputertomográfia (CT) rövidítése.

A HRCT azt a technikát jelenti, amikor a tüdőt a hagyományos vastagabb szeletek helyett vékonyabb és számítógépes eljárással kontrasztosabbá tett szeletekkel vizsgálják. Eredetileg arra fejlesztették ki a módszert, hogy a tüdő finomabb szerkezetét elemezni lehessen, de általában nem a kisebb gócokat, hanem a diffúzabb, rostos elfajulással, tüdőtágulással stb. járó elváltozásokat lehet ezzel a technikával megítélni. Az igazi HRCT nem folyamatos leképezést alkalmaz, hanem egymással nem érintkező, vékony szeletekkel dolgozik, ezért kis gócok ezzel a módszerrel éppen lemaradhatnak a felvételekről. Az Ön esetében olyan többszeletes (több-detektoros, multislice) CT berendezéssel érdemes elvégezni a vizsgálatot, ami a tüdő egészéről képes vékony szeleteket létrehozni, amivel a kérdéses elváltozások jobban ábrázolhatók. A beutalás lehetőségeiről a kezelőorvosával konzultáljon.

Kérdés: 2014. március 27., 14:34; Megválaszolva: 2014. március 29., 21:10
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
MR koponya vizsgálat véleményezése
Tisztelt Doktornő! A feleségem egy ideje szédülésre .hányigerre zsibbadásra panaszkodik kórházba vitték ezekkel a tünetekkel mert nagyon szédült...
Anykoponya MR
Agykoponya MR vizsgálaton eltérést nem találtak, mindössze egy mondat szerepel benne, ami miatt aggódom. Nem tudom, hogy konkrétan mit jelent a...
Ultrahangos kérdés
Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért...
Van ilyen káros hatása az MR...
Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó...
Sugárterhelés