• Rtg kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! Édesapám rtg eredményét szeretném ha értelmezné, ameddig orvos nem látja. 2010. pajzsmirígy cc. műtötték. "A jobb rekeszfél 2. h. ujjal magasabban áll. A bal basison egy kb 3x2 cm nagyságú homogénköteges szerkezetű transparentia csökkenés figyelhető meg, mely lehet régi residuum, de infiltratio sem zárható ki. Cor. mk irányba mérs. módon megnagyobbodott. Kp. tág aorta." Legfőképpen a 3x2 cm nagyságú infiltratio?? érdekelne. Köszönöm válaszát!

        Dr. Laki András válasza a mellkas röntgen témában

        Kedves Kérdező! A jobb rekeszfél magasabb állása egy határig, kb. 2 cm-ig normális jelenség, a rekesz alatt elhelyezkedő máj okozza. Ennél nagyobb különbség valaminek az eredménye - például májnagyobbodás, vagy akár a rekesz féloldali mozgási zavara, kitapadása, ami a röntgenfelvétel pillanatában, belégzés idején ábrázolódik. Ezt szükség esetén átvilágítással lehet pontosítani. Infiltratio, vagyis magyarul beszűrődés néven általában gyulladásos eredetű tüdőárnyékokat szoktunk hívni, vagyis a leletező orvos ennek a lehetőségre gondolt, de régi residuumot azaz gyulladásos maradványt is lehetségesnek tart. (Ennek eldöntésében segíthetne régebbi mellkas felvétellel, tüdőszűrő felvételekkel való összehasonlítás, valamint az is számítana, hogy vannak-e tüdőgyulladásra utaló panaszok, tünetek?) A leírás nem utal arra, hogy áttétre utaló eltérést láttak volna. Leírják még a szív megnagyobbodását mindkét oldal irányában. A kp, vagyis közepesen tág aorta a fő verőér átlagos tágasságát jelenti.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 21., 17:14; Megválaszolva: 2011. november 22., 22:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Egy hete HIFU - fókuszált ultrahang - arckezelésen vettem részt, ami után részletes leírást kaptam az utána lévő időszak "ellenjavallatairól" úgy mint szolárium, szauna, napozás stb. Sajnos időközben szükséges lett...
        Tisztelt Hölgyem/Uram, Az egyik ismerősömnek hamarosan izotópos vizsgálaton kell részt vennie, a nap későbbi részèben találkoznunk kellene, azonban úgy néz ki, (3-4 hetes) kismama vagyok, és több helyen hallottam, hogy ilyenkor nem ajánlott...
        Kedves Doktor Úr! A komplex mammográfián a következő leletet kaptam. Fizikális vizsgálat: A bőr ép. A hónaljárkokvan kóros nyirokcsomó nem tapintható. Az emlőbimbokból valadék nem ürül. Röntgen: A jobb emlőről kiegészítő lat- lat...
        Rendszeresen, évente járok mammográfiára illetve mell ultrahangra. A mostani vizsgálat eredménye : jobb mell 8mm mikromész. Nagyon megijedtem. A doktornő mr vizsgálatot javasolt. Amúgy is nagyon pánikos típus vagxok. Most mi lesz?

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés