• Gyermek vérkép eredmények

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A fiamnak jövő szerdán lesz műtétje (csüng a szemhéja), így a héten kellett egy teljes vérképet csináltatni. Az eredmények között 7 érték mellett is csillag szerepelt, zárójelbe tettem a vizsgálati lapon szereplő értékhatárokat: Hemoglobin 133 g/l (101-129) Limfocita 24,7 % (58-82) Neutrofil 62,2 % (16-51) Monocita 10,6 % (<5) ABS monocita 1,2 % (<0,8) Átlagos vvs térf. 71,9 fl (73-109) Celluláris HGB konc. 357 g/l (260-340) Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e okunk aggodalomra, van-e esetleg olyan kirívó érték, amit érdemes kivizsgáltatni. Próbáltam utána nézni, de vagy számomra nem mondott semmit az információ, vagy más értékhatárokat találtam (pl. a webbeteg-en is), ill. amit találtam az eltérő értékekkel kapcsolatban, azok közt több aggasztó dolog is szerepelt. A kisfiam a vizsgálati nap estéjére betaknyosodott, ill. hőemelkedése lett, valószínűleg már a vérvétel idejekor bujkált benne valami. Háziorvoshoz is természetesen elvisszük, de a több információ mindig nagyobb bizonyosságot jelent mindkét irányba. Segítségüket előre is köszönöm.

        Dr. Hamar Péter válasza a vérkép témában

        Kedves Apuka, Ezek az értékek minimálisan térnek el a referencia tartománytól: nem adnak okot aggodalomra. A vörös vérsejtekre (vvs) vonatkozó adatok: Hemoglobin (HGB) 133 g/l (101-129) Átlagos vvs térf. 71,9 fl (73-109) Celluláris HGB konc. 357 g/l (260-340) Az alacsony vvs térfogat akkor lenne kórjelző, ha a celluláris HGB is alacsony lenne. Kisfia nem anémiás (nem vérszegény), mert a HGB érték magas. Ugyanakkor ilyen kis mértékű eltérés nem ok aggodalomra. A fehérvérjsejtek: Limfocita 24,7 % (58-82) Neutrofil 62,2 % (16-51) Monocita 10,6 % (<5) ABS monocita 1,2 % (<0,8) enyhe emelkedését helyesen értelmezte: a lappangó fertőzés a magyarázat. A műtéthez sok sikert és jó egészséget a kisfiának.


        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 06., 12:35; Megválaszolva: 2011. október 09., 23:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés