Veszélyes ez az eltérés?

Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy bagatel dolog, de mivel erős hipochonder vagyok ezért rákérdezek. Az SM terápiája miatt félévente csinálnak nekem labort. A main a basofil százalékos aránya 2 volt a labor referencia tartománya kisebb, mint 1. Az abszolút basofil 0,09 G/L, ami a normál tartományon belüli. Nem nagyon emlékszem arra, hogy valaha 1% felett lett volna. Természetesen már a bazofíliáról is elkezdtem olvasni, bár az megnyugtat, hogy az írják az 2 százalék felett van csak, remélem így is van. Május első hetében covidos lettem, pár napig lázzal, még egy-két hete is olykor fullasztó, sok köpettel járó köhögésem volt. De már nagyjából megszűnt. Márciusban 12 körüli CRP-t mértek, most az 1,5 a süllyedés 5. Néhány hete sikerült a limfóma témára rápörögnöm, de uh-n a hónaljamban egy 6mm reactív nyirokcsomót, a hasamban pedig néhány szintén reactív 4 - 5 mm rövidebb átmérőjű nyirokcsomót észleltek. Szerintem a hónalji sok éve ott van. A hasira meg azt mondta a háziorvos, hogy a covid miatt is lehet, majd fél év múlva megnézzük. Egyébként új panaszaim nem igazán vannak, sőt hónapokkal ez előtt jóval több volt, de aztán mással kezdtem foglalkozni. Kell aggódni? Foglalkozni vele azon túl, hogy fél év múlva új vérképet csináltatok? Könnyen lehet, hogy a lezajlott covid az oka? Ez még valóban nem vészes? Köszönöm

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza basophil témában

Kedves Kérdező!

Vérképben abszolút szám a lényeg a százalék nem, szóval nincs vele teendő. Az ultrahangon követi kell a hasi nyirokcsomókat, de a reaktív asz sosem rosszindulatút tehát nem lymphomát jelez.

Kérdés: 2022. június 10., 22:29; Megválaszolva: 2022. június 11., 07:17
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vashiány lehet?
Jó napot doktor nő. Férjem vérképével kapcsolatban szeretnék véleményét kikérni. Előzményekben annyi lenne,hogy idén januárban COPD-t...
Allergia gyógyszer
Fehérvérsejtek aránya
Kedves Doktornő! 20 éves fiamnak jogosítvány szerzéséhez rutin vérvizsgálatot végeztek. Az eltérő eredmények nagyon nyugtalanítanak. Csatolom a...
Trombózis panel csomag kiértékelése
Tisztelt Cím! A mellékelt leletet szeretném, ha kiértékelné nekem. Magánúton csináltattam meg, mert anyunak már kétszer volt trombózisa. Nekem...
Veralvadas