Hideg allergia

Kedves Doktornő, Hidegallergia témakörben kérdeznék. 35 éves vagyok, alapjában allergiás asztmás beteg (pollenek, néhány étel intolerancia, illetve 2012-es vizsgálatok szerint egy extrém IgE szinttel rendelkezem: 7300as) . Az allergiámhoz kapcsolódóan van egy atópiám is, amit felnőtt koromra egész jól "kinőttem". Évek óta (kb 6 éve) beteg sem voltam, nincsen semmilyen panaszom, gyengélkedésem, tehát alapjában mondhatjuk azt hogy egészségesnek érzem magam. Néhány hónappal ezelőtt (talán 3-4) vettem észre magamon néha jópár kisebb viszkető pontocskát, főként a lábamon...ezek ahogy jöttek röviddel eltűntek. Nem igazán tulajdonítottam neki jelentőséget, aztán most a hidegebbekben egyre többször előfordult hogy ezek a piros foltok sokasodtak....továbbra is főként a lábamon (nyiván ahol kabát is volt rajtam az melegebben volt) . Március elején elmentem kirándulni a kutyáimmal, olyan 12 fok körül volt, de hideg szél....és ekkor világosodtam meg a problémával kapcsolatosan, hogy ez nem kontakt dermatitisz lesz, hanem a kiváltó ok a hideg...semmi más. Nagyon rosszul lettem, a cikkben leírt anafilaxia közeli állapot....a lábaimon és a kezemen (mellény volt rajtam) durva egybefüggő nagyon hólyagos csalánkiütés, ödémásodó betegadt kéz...nagyon heves fulladásos reakció (olyan heves asztmás) . Otthon realizáltam azt, hogy ez mi lehet. Jéggel kipróbáltuk a lábamon...és valóban ez, percek alatt jöttek a kiütések a lábamra. Elmentem bőrgyógyászhoz...klasszikus antihisztamin, némi kételkedés, felírt pár vizsgálatot, de nem reagálta túl. Szerinte lehet ez autoimmun, vérképzőrendszer, de lehet csak szimplán alkati dolog. Ahogy olvastam több helyen ezzel eddig nem láttam olyan beteget/orvost aki ennek a furcsa dolognak mélysgében utána ment volna. Ismerős útján jutottam hematológushoz (aránylag fiatal doktor) aki nyilván nem tud kézzel foghatót, hiszen egyetlen egy tünetem van ami elég bizarr...és semmi más! Az alap vérképem minden pontja kivétel nélkül hibátlat, májenzimek hibátlanok, hepatitis serológia negativ, fél éve voltam hasi ultrahangon negativ, ugyanezen időpontban volt egy hasi cT-m mert az egyik üregrendszer tágabbnak bizonyult és megnézték, de az is teljesen negatív. A hematológus végeztetett pár vizsgálatot. ELFO értékelések totál jó értéket hoztak, semmi eltérés. C3 komplementem ami csökkent némileg, széfium fehérjék rendben, albumin, globulin is. Immunfixáció paraproteint nem mutatott ki. LGG/LGA/LGM mind határértéken belül. Vas, transzferrin, trombocita, ldh, hugysav, crp is. Szóval ezekben a részekben rajzolni nem lehetne jobb vérképet. Az ANA értékem 30 lett, ebben az egyben volt eddig eltérés, most a doki kérte ennek az értéknek az alábontását, ENA negativ. Még Aniti TPO, ANA HEP2 és az ANCA panelek nincsenek meg, folyamatban. A doki azt mondta hogy ha ebből a vérképből nem találunk okot abban az esetben megfontolandó a csontvelő biopszia (?). Ennél a pontnál kicsit leakadtam, tudom, hogy alapos szeretne lenni és hogy nem szeretne megbúvó betegséget. Ismerem a limfómákat, leukémiáékat, de annyira furcsának és megfoghatatlannak tartom, hogy ilyen eredmények mellett mennyire elképzelhető, hogy egy csontvelő eredetű betegség irányítsa ezt a tünetet, de a vérképembe ne adjon semmi jelet. Összeteszem a kezem, hogy jók az eddigi eredményeim...pont ezért vagyok szkeptikus és tanácstalan. Ön szerint (láttam korábban írt ebben a témában) mennyire indokolt egy ilyen vizsgálat? Mennyire reális hogy minden más tünet nélkül egy ilyen beteség álljon a háttérben? Tudom, hogy nehéz, mert a tünet önmagában megfoghatatlan, viszont elég bizarr, és nem egy régi dologról beszélünk. Ön mit tanácsolna, milyen tapasztalatai vannak a témában? Az autoimmunok (lupus és társai) egyéb tüneteit sem tapasztalom magamon. Köszönöm szíves válaszát előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza allergia témában

Kedves Kérdező!

Bár én nem vizsgáltam Önt, csak elolvastam a levelét, inkább immunológust kérdeznék, bennem első körben nem merült fel csontvelő. Ennek ellenére elég lelkiismeretesnek tűnik az orvos, esetleg kérdezzen rá, immunológushoz menjen e el . Vagy steroid próba panasz esetén.

Kérdés: 2021. április 02., 11:16; Megválaszolva: 2021. április 02., 15:15
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
MTHFR c667t homozigóta
Tisztelt Dr. Ujj Zsófia! Lányom trombózis paneljének eredménye: MTHFR c677t homozigóta (a többi normál, nincs eltérés) . Homocisztein szintet...
CBD olaj használata
Tisztelt Dr.Ujj Zsófia Ágnes! Ezen év májusában diagnosztizáltak nálam B-sejtes lymphomát,júliusban kezdtem a kezelést (R2-CHOP+ immunterápia)...
Szédülès,hányinger, tarkófájdalom
Tisztelt Doktornő! Pár napja gyógyfürdőzès közben a szaunázást ès a hidegzuhanyt váltogattam párszor egymás után. Erős tarkófájdalmat...
Laborlelet értékelése
Kérném szíves szakvéleményét a laborleletem vérérték eltéréseivel kapcsolatban. Sajnos a leletet nem engedte a rendszer betölteni, ezért kiírtam...
Laborlelet értékelése
Kedves Doktornő! Laborleletemben 3 értékem eltérő: ferritin 209 limfocita 3,53 NRBC # átl.perox index 11 A többi érték rendben van. Kérem...