• Mélyvénás trombózis után cardio mozgás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! 2017 júniusában mélyvénás trombózissal kerültem kórházba. Egy hét után találtak egy másik trombózist is, így végül bal oldalon térdtől hasközépig terjedő, jobb oldalon pedig a combtő szakaszában találtak trombózisokat. 23 nap kórházi kezelés után jöhettem haza, gyakorlatilag újra megtanultam járni. Az egyéves kontrollig alig tudtam a sétán kívül más mozgást csinálni, magamtól nem mertem erőltetni, mert nagyon fájt szinte minden fajta mozgás, terhelni nem mertem. Személyi edzők pedig nem vállaltak, ameddig nem volt orvosi papírom arról, hogy lezajlott a trombózis és lehet mozogni. Az egyéves kontrollon azt mondta az érsebészem, hogy lehet mozogni, de kerüljem a súlyzós vagy magas pulzusszámos edzéstípusokat. Főleg a pilatest, úszást, biciklizést javasolta. Itt még nagyon rossz fizikai állapotban voltam, állandó volt a fájdalom és gyakorlatilag ziháltam és égő érzés kíséretében zsibbadt a lábam attól is, ha felmentem az első emeletre, az egy éves lányom nem tudtam egyedül felvinni a lakásba. A genetikai vizsgálaton kiderült, hogy ProteinS hiányom van, Eliquist és Detralexet szedek, kompressziós harisnyát kell hordanom folyamatosan. Ezt követően elkezdtem pilatesre járni, és hetek után már érződött a fejlődés. Borzasztóan fájt, volt olyan edzés, amikor már úgy értem haza, hogy szinte bemásztam a lakásba és már a fájdalomcsillapítót kerestem. De megérte átvészelni ezt az időszakot, mert három hónappal később el tudtam kezdeni funkcionális edzésre is járni, ahol az edző személyre szabottan figyelt arra, hogy ne terheljük túl a lábaimat, de mégis javuljon az állóképességem. Sikerült, most ott tartok, hogy úgy érzem, hogy visszakaptam az életemet! Most már eljutottam arra a szintre, hogy valószínűleg fizikailag bírnám a cardio edzést is, amire nagy szükségem lenne, mert a trombózist követően híztam közel 10 kg-t. Ezt mindenképpen le kell adnom, de az erősítő edzésekkel ez sajnos nem sikerül. Az edző viszont nem mer cardio jellegű feladatot adni nekem, mivel az érsebész azt mondta anno, hogy kerüljem a magas pulzusszámos mozgásformákat. Sajnos éppen nemrég voltam kontrollon, akkor még ez nem merült fel kérdésként. Így most próbáltam egyéb orvosi leírásokban, cikkekben keresni a választ, hogy ez meddig nem javasolt. De még csak említést sem találtam erről. Milyen gondot okozhat a magas pulzusszámos edzés? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a kompressziós harisnya elképesztően vágja a térdhajlatomat. Ez szinte az első három hónapot követően így van, a méret elvileg jó, de most már ott tartok, hogy annyira tud fájni, hogy lüktetést érzek a térdhajlatomnál, amikor rajtam van a harisnya és be van hajlítva a lábam (pl. ülök a munkahelyemen). A munkához és az edzések alatt mindig rajtam van, de amint hazaérek most már leveszem, mert borzasztóan fáj, ha legalább pár percig be van hajlítva benne a lábam. Egyik lábam sem fáj nélküle, nem dagad, nem pirosodik. Ezzel okozhatok valamilyen gondot, ha itthon már nem hordom? Előre is köszönöm szépen a válaszát! Üdv.: Andrea

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a trombózis kardio témában

        Kedves Andrea! A kompressziós harisnyából próbálhatja az egyel "enyhébbet". A kardio nyilván annak idején a trombózis utáni állapotra vonatkozott, elvileg már nincsen kontraindikációja, nyugodtan lehet mozognia


        Kérdés: 2019. június 09., 19:35; Megválaszolva: 2019. június 12., 10:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Remélem így már látszik a labor lelet:)