• CML, imatinib abbahagyása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! 27 éves CML-es beteg vagyok. 2011-ben diagnosztizáltak. Gleevecet szedtem, 2017 őszén váltani kellett a Latibra, amit csak 10 hónapig tudtam szedni, mert a mellékhatásai sokkal erősebbek voltak mint a Gleevec tablettáé. Aztán megkaptam az Imatinib Sandozt, amit már viszonylag jól viseltem, viszont nem szedtem sokáig mert a PCR eredményem évek óta tartotta a 0.000%-ot, így a gyógyszert teljesen elhagytuk. A kezdetektől fogva voltak izomfájdalmaim, viszont a Latibbal nagyjából egy időben már izomgörcsök, és az izmok lüktetése is megjelent. A fájdalom nem gond, de ezek a lüktetések/rángatózások már nagyon zavarnak. Csak rövid ideig tartanak, de lassan már tapasztaltam mindenhol. Olyan nagyot rándul hogy érezni lehet a kezemmel is.(vádli, has, váll, kar, combtő, szem körül.)Természetesen a problémát megemlítettem a kezelőorvosomnak is, de csak legyintett, mondván mellékhatás, abbahagyjuk a gyógyszert, és elmúlik. De sajnos nem érzek változást. Szedtem már magnéziumot és kálciumot, igaz rövid ideig, de semmi változást nem tapasztaltam. Most már egy hónapja nem szedem az imatinibet, és szintén nincs változás. Mit lehetne még tenni? Kevés idő telt még el a gyógyszer abbahagyás óta? Elmúlhat még? Kérem Doktornő tanácsoljon valamit, mert nagyon zavar és szorongok miatta. Köszönettel: Melinda

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a imatinib izomfájdalom témában

        Kedves Melinda! Sajnos igen van olyan, hogy az imatinib okoz hasonló mellékhatást, hogy ez direkt az izomkárosodás e vagy az alacsony magnézuim vagy foszforszint azt nem tudjuk. A megnézium, kálcium szedés jó. Ha az imatinib okozza, nehéz megjósolni, meddig tart még a hatása, vagy megszűnik-e. Érdemes lenne elmenni ideggyógyászhoz, mi a véleménye, esetleg ha neuropathia, arra van gyógyszer, amit ideggyógyász, ill. hematológus írhat fel. Nyilván nézni kell a CML-t is, amíg a pcr negatív nem is kell gyógyszer, ha esetleg romlana, majd más hatóanyagú gyógyszert érdemes Önnek felírni.


        Kérdés: 2018. december 01., 21:48; Megválaszolva: 2018. december 03., 15:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm Doktornő 38 éves vagyok és igazándiból semmi bajom sincs általában soha. Rendszeresen járok mellszűrésre, melanóma szűrésre, rákszűrésre nagyon figyelek magamra. Egy bajom van refluxom van ami rengeteg gondot okoz,torok-és...