• Végbélrák vagy aranyér?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Egy ismerősöm ajánlotta nekem, hogy Öntől kérdezzek a gyors és pontos válaszai miatt. Röviden a problémám. kb 3, 5 éve erős hasmenésem volt, amihez erős hasfájás is társult. Szerencsére akkori ismeretségi körömben volt belgyógyász, aki megtükrözött és colitis ulcerosát állapított meg nálam, ami csak a végbél területét érinti. " a vastagbélben kóros elváltozás nem mutatható ki"- ez állt a tükrözés után a leleten. Szövettan eredménye: A rectumból származó biopsiás mintában ép vastagbél mirigyek, melyek között a lamina pyopriában minimális chronicus lymhocitás plasmasejtes infiltrartio, 2 db jól fejlett lymphois halmazzal, pangással. Malignitássra utaló szövettani jelek nincsenek. Kezelt proctitis ulcerosnak megfelelő szövettani kép aktivitási jelek nélkül. Ez 2016. januárjában volt. Az elmúlt 3 évben gyakorlatilag panaszmentes voltam, néha kicsit erősebben fellángolt és fájt a hasam, de 2 nap alatt mindig elmúlt. Gyógyszerem: Salofalk 1g végbélkúp esténként, és Frontin 0.25 mg. Ami miatt írok doktornőnek a következő: 3 napja reggel fürdéskor a végbelemnél észrevettem egy kis borsónyi göböt. Majd kicsit beljebb nyúlva bent is éreztem ilyet a végbélben, bár ugye nem orvos lévén nem tudom, lehet csak a záróizom volt, vagy aranyér vagy daganat; vagy csak én éreztem ezt. Mivel kb 5 éve volt már aranyeres csomóm, így egyből arra gondoltam, hogy ez az lenne, így vettem is Reparon krémet, amelyet már 2 napja használok. A külső kis csomó talán már el is tünt, azt nem "találom", a viszketés, égő érzés is szűnőben van. Viszont neten rákeresve, azt találtam, hogy a végbélrák és az aranyér tünetei nagyon hasonlóak, valamint hogy a proctitis ulcerosánál idővel előfordulhat végbélrák. Wc használat után nagyon ritkán a papíron 1-1 gombostűfejnyi nagyon halvány vércseppet észleltem, de cseppnek nem igazán mondható, mert annyira kicsik, de nem minden székelés után! Néha mintha székelési ingerem lenne, de nem tudom igazán eldönteni hogy valóban az-e vagy csak már beképzelem a dolgot. Kérdéseim az lenne Doktornőhöz: - Ilyen idő korban előfordulhat-e már végbélrák? - Érdemes- e aggódnom? - Milyen időközönként érdemes teljes vastagbéltükrözést végeztetni? - A tünetek alapján mit gondol Doktornő melyik betegség valószínűbb inkább? 3 hónapja voltam urológián, ott volt prosztata újjal való megtekintése, ott nem mondta a Doktor Úr hogy érezni valami nem odavalót a végbélben. Szintén 3 hónapos hasi UH, melkkas rtg-em van, ami szintén negatívok lettek. Vérvételen szeptemberben voltam, ott csak a koleszterinem volt kissé magasabb, többi eredmény teljesen jó. Sajnos munkám nagy részre ülőmunka. Valamint évente 2x szoktam itthon végezni széklet vér tesztet, ami kb 2, 5 hónapja volt, ami szintén negatív lett, nem volt kimutatható vérzés a székletben. Nem fogytam az utóbbi időben (sőt felcsúszott 2 kiló), nincs étvágytalanságom, hányingerem sem. Valójában kissé stresszes ember vagyok, és lehet hogy túlidegeskedem a dolgot. 2 éve Budapesten élek, kértem időpontot a belgyógyászomhoz de csak január elejére kaptam. Elegendő ez az időpont egy kontroll vizsgálatra? Remélem kérdéseim nem voltak nagyon leterhelőek, és bízom benne, hogy a Tisztelt Doktornőtől megnyugtató válaszokat kapok!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a daganat bél témában

        Kedves LEvélíró! Valóban a két kórkép tünetei nagyon hasonlóak lehetnek. Természetesen ezt orvosi vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, melyik kórkép állhat a panaszok hátterében. Nyilván életkora miatt elsősorban az aranyér merül fel, de nem kizárt sajnos soha a daganat sem. Mivel Önnek egyébként is van bélbetegsége, érdemes felkeresse a gastroenerológusát, annak ellenére is hogy 2016 óta nem volt panaszos. Ha a panaszai javultak is, azt gondolom a januári időpont emberi számítás szerint rendben van. Természetesen ha addig annyira nyugtalan, hogy ez a mindennapjait megkeseríti, magán úton is kereshet ellátást, akár proktológiai rendelést is tudnék javasolni, hogy keressen fel.


        Kérdés: 2018. november 17., 11:37; Megválaszolva: 2018. november 17., 21:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: