e GFR érték

Kedves Doktornő! 14 éves fiú gyermekem laboreredményében lévő eltérés miatt aggódom, a vizelet eredményéban nincsen eltérés, vizelet fajsúly 1025. Eltérések haematrocit 47, 3 %, neutrophil gran.62, 5%, szérum kreatinin 68 umol/l e GFR nem csillagozott érték, de a határon van >60 ml/min/1, 73m A vérvétel egy csípőműtét miatt készült, ami 2, 5 hete rendben lezajlott, nem mondták hogy probléma lenne bármivel.Jól érzi magát egyedüli tünete hogy napi 3 l folyadékot megiszik, és néha mondja hogy mintha ki lenne száradva. A műtét alatt és utána való 2 napban sok fájdalomcsillapítót kapott.Szeretném megkérdezni hogy aggódnom kell e az eltérések miatt.Köszönettel.Ákos anyukája

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza gfr témában

Kedves Anyuka!

Ezek a laborok nem kórjelzőek. Ezekkel nincsen önmagában gond. A legegyszerűbb, ha 3-4 hét múlva megismétlik. A sok folyadékfogyasztás (egyrészt relatív mi a sok) , mellett érdemes figyelni a napi vizelet mennyiségét, színét, a testsúlyt is. Felmerülhet cukorbetegség, ha van rá gyanú háziorvos ezt is tudja ellenőrizni. Ritkábban, de lehet más kórkép (pl diabetes insipidus) a sook folyadékfogyasztás hátterében. Szerintem pár hétig figyeljenek ezekre, esetleges más tünetekre, és a tapasztaltakkal beszéljenek a háziorvossal és kérjék meg egy laborvizsgálat esetleg hasi ultrahang elvégzésére.

Kérdés: 2018. március 16., 19:44; Megválaszolva: 2018. március 16., 19:49
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Transzferin telítettség
Kedves Doktornő! Fél éve voltam vérvételen, ugyanilyen májenzim eltérések voltak, mint a most csatoltban (tegnapi) , de akkor még az eGFR és a...
Veralvadas
Vérszegénység jelei
Szénhidrát és fehérje szedése
Vérképben eltérések