• A becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR)

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A vesék működése rendkívül fontos alapvető funkciója a szervezetnek. A vizelet elválasztása, a folyadékháztartás szabályozása, számos fiziológiás és kóros anyag kiválasztása, a sav-bázis háztartás normál működése, ionok normális szinten tartása tartozik főbb funkciói közé. Emellett több fontos hormon termeléséért is felelős.

    A vese működésének vizsgálatára több laboratóriumi módszer is rendelkezésünkre áll.

    A fehérjék bomlásterméke a karbamid-nitrogén, vagyis az urea, illetve az izomból származó kreatinin a vesén keresztül választódik ki. Vérben mért szintjük jól jelzi a vese működését.

    A vese működésének károsodását pontosabban a becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR) segítségével tudjuk megbízhatóan megítélni.

    Hirdetés

    Mi az az eGFR?

    A vesék működéséről, illetve elsősorban a veseműködés romlásának mértékéről adja a legmegbízhatóbb tájékoztatást.

    Értékét a vér szérumában mérhető kreatinin mennyiségéből lehet kiszámolni. Megadja az időegység (60 másodperc) alatt a vese glomerulusain keresztül kiválasztott (filtrált) szűrlet mennyiségét. Mivel a vese mérete és a GFR durván becsülve arányos a testmérettel, átlagos testfelületre (1,73 m2) van az értéke vonatkoztatva.

    Mi az eGFR normál értéke?

    Egészséges veseműködés esetén az eGFR értéke 90 ml/min/1,73 m2 feletti.

    A pontos eredményt befolyásolja a beteg neme, életkora, de még a rassz, illetve a testsúlya is.

    Mit ad meg az eGFR-érték és hogyan használható az eredmény?

    Az eGFR segítségével megadható a vesekárosodás, illetve a krónikus veseelégtelenség súlyossági foka.

    Ezek alapján, ha az eGFR:

    • 1. stádium: >90 ml/min/1,73 m2: normális funkció, élettani érték
    • 2. stádium: 89-60 ml/min/1,73 m2: enyhe funkciócsökkenés
    • 3. stádium: 59-30 ml/min/1,73 m2: mérsékelt funkciócsökkenés
    • 4. stádium: 29-15 ml/min/1,73 m2: súlyos veseelégtelenség
    • 5. stádium: <15 ml/min/1,73 m2: végstádiumú veseelégtelenség

    A heveny vesefunkció-romlásban és a heveny veseelégtelenségben is nélkülözhetetlen az eGFR szerepe, de a krónikus veseelégtelenség jellemzésében, a kimenetel előrejelzésében pedig elhagyhatatlan.

    Mikor csökken az eGFR értéke?

    Minden olyan állapotban, amikor a vesefunkció károsodik. Az eGFR romlásával romlik a vese valós működése, a vesebetegség is. Az eGFR alapján megadott stádiumok romlása esetén jellemzően romlanak a beteg panaszai is. Míg normális eGFR mellett tünetmentesség is lehet, a további romlás mellett megjelenő vizenyősséggel, kevés vizelettel, vagy a vizelet hiányával, magas vérnyomással rontja a beteg állapotát. Egyre romló általános állapot, magas káliumszint, vérszegénység, a toxinok felhalmozódása miatt tudatzavar, sokszervi elégtelenség is kialakulhat.

    Milyen betegségek esetén gondoljunk a vesefunkció rendszeres ellenőrzésére?

    Mivel számos olyan betegség ismert, amelyben társulva vesefunkció károsodása is kialakul, feltétlen szükséges a vesefunkció rendszeres ellenőrzése a kontrollra járó betegekben. Elsősorban a cukorbetegek, magas vérnyomással élők, érelmeszesedésben szenvedők, szívelégtelenséggel, májelégtelenséggel küzdők, bizonyos gyógyszereket szedő betegek esetén is, de bármely daganatos, krónikus gyulladásos, autoimmun betegség is vezethet vesefunkció romláshoz. Ilyen esetben mindig tartalmaznia kell a rutin ellenőrző vizsgálatoknak a vesefunkció kontrollját is.

    Kalkulátor A Magyar Nephrológiai Társaság eGFR-kalkulátora

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.11.15 17:05, Megjelenés: 2018.11.12 16:38
    Címkék: eGFR,
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    Szakemberek az élődonoros veseátültetések mellett

    Az élődonoros veseátültetések számának növelése mellett foglaltak állást a szervdonációs és transzplantációs világnap alkalmából tartott rendezvény résztvevői. Elhangzott: tavaly tíz százalékkal nőtt 2017-hez képest a szervtranszplantációk száma Magyarországon, 2018-ban összesen 505 ilyen beavatkozás történt.

    EGFR gátlásával kezelhető daganatok célzott terápiája

    Az EGFR, vagyis az epidermális (hámsejtes) növekedési faktor receptor a protoonkogének családjába tartozó molekula. Alapvetően a sejten belüli jelátvitelben van szerepe, befolyásolja a génexpressziót, vagyis a különböző gének kifejeződését. Az EGFR volt az első olyan receptor, melynek helytelen működését kapcsolatba hozták a tumor képződéssel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.