• A becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR)

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A vesék működése rendkívül fontos alapvető funkciója a szervezetnek. A vizelet elválasztása, a folyadékháztartás szabályozása, számos fiziológiás és kóros anyag kiválasztása, a sav-bázis háztartás normál működése, ionok normális szinten tartása tartozik főbb funkciói közé. Emellett több fontos hormon termeléséért is felelős.

    A vese működésének vizsgálatára több laboratóriumi módszer is rendelkezésünkre áll.

    A fehérjék bomlásterméke a karbamid-nitrogén, vagyis az urea, illetve az izomból származó kreatinin a vesén keresztül választódik ki. Vérben mért szintjük jól jelzi a vese működését.

    A vese működésének károsodását pontosabban a becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR) segítségével tudjuk megbízhatóan megítélni.

    Hirdetés

    Mi az az eGFR?

    A vesék működéséről, illetve elsősorban a veseműködés romlásának mértékéről adja a legmegbízhatóbb tájékoztatást.

    Értékét a vér szérumában mérhető kreatinin mennyiségéből lehet kiszámolni. Megadja az időegység (60 másodperc) alatt a vese glomerulusain keresztül kiválasztott (filtrált) szűrlet mennyiségét. Mivel a vese mérete és a GFR durván becsülve arányos a testmérettel, átlagos testfelületre (1,73 m2) van az értéke vonatkoztatva.

    Mi az eGFR normál értéke?

    Egészséges veseműködés esetén az eGFR értéke 90 ml/min/1,73 m2 feletti.

    A pontos eredményt befolyásolja a beteg neme, életkora, de még a rassz, illetve a testsúlya is.

    Mit ad meg az eGFR-érték és hogyan használható az eredmény?

    Az eGFR segítségével megadható a vesekárosodás, illetve a krónikus veseelégtelenség súlyossági foka.

    Ezek alapján, ha az eGFR:

    • 1. stádium: >90 ml/min/1,73 m2: normális funkció, élettani érték
    • 2. stádium: 89-60 ml/min/1,73 m2: enyhe funkciócsökkenés
    • 3. stádium: 59-30 ml/min/1,73 m2: mérsékelt funkciócsökkenés
    • 4. stádium: 29-15 ml/min/1,73 m2: súlyos veseelégtelenség
    • 5. stádium: <15 ml/min/1,73 m2: végstádiumú veseelégtelenség

    A heveny vesefunkció-romlásban és a heveny veseelégtelenségben is nélkülözhetetlen az eGFR szerepe, de a krónikus veseelégtelenség jellemzésében, a kimenetel előrejelzésében pedig elhagyhatatlan.

    Mikor csökken az eGFR értéke?

    Minden olyan állapotban, amikor a vesefunkció károsodik. Az eGFR romlásával romlik a vese valós működése, a vesebetegség is. Az eGFR alapján megadott stádiumok romlása esetén jellemzően romlanak a beteg panaszai is. Míg normális eGFR mellett tünetmentesség is lehet, a további romlás mellett megjelenő vizenyősséggel, kevés vizelettel, vagy a vizelet hiányával, magas vérnyomással rontja a beteg állapotát. Egyre romló általános állapot, magas káliumszint, vérszegénység, a toxinok felhalmozódása miatt tudatzavar, sokszervi elégtelenség is kialakulhat.

    Milyen betegségek esetén gondoljunk a vesefunkció rendszeres ellenőrzésére?

    Mivel számos olyan betegség ismert, amelyben társulva vesefunkció károsodása is kialakul, feltétlen szükséges a vesefunkció rendszeres ellenőrzése a kontrollra járó betegekben. Elsősorban a cukorbetegek, magas vérnyomással élők, érelmeszesedésben szenvedők, szívelégtelenséggel, májelégtelenséggel küzdők, bizonyos gyógyszereket szedő betegek esetén is, de bármely daganatos, krónikus gyulladásos, autoimmun betegség is vezethet vesefunkció romláshoz. Ilyen esetben mindig tartalmaznia kell a rutin ellenőrző vizsgálatoknak a vesefunkció kontrollját is.

    Kalkulátor A Magyar Nephrológiai Társaság eGFR-kalkulátora

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.11.13 09:41, Megjelenés: 2018.11.12 16:38
    Címkék: eGFR,
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A ráncfeltöltés

    A ráncfeltöltés

    Dr. Csuth Ágnes

    A beavatkozás bár egyszerű, azért mégsem nem teljesen kockázatmentes.

    A kardioverzió

    A kardioverzió

    Dr. Molnár Dóra

    Olyan ritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze.

    Mit kell tudni a végstádiumú vesebetegségről?

    Végstádiumú vesebetegségről akkor beszélünk, ha a beteg veséje felmondja a szolgálatot. Ez krónikus vesebetegségben szenvedőknél fordul elő. Az alábbi cikk a végstádiumú vesebetegség okait, tüneteit, kezelési és megelőzési lehetőségeit tárgyalja, valamint szót ejtünk arról is, hogyan lehet a kialakulás kockázatát csökkenteni.

    A becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR)

    A vesék működése rendkívül fontos alapvető funkciója a szervezetnek. A vizelet elválasztása, a folyadékháztartás szabályozása, számos fiziológiás és kóros anyag kiválasztása, a sav-bázis háztartás normál működése, ionok normális szinten tartása tartozik főbb funkciói közé. Emellett több fontos hormon termeléséért is felelős.

    EGFR gátlásával kezelhető daganatok célzott terápiája

    Az EGFR, vagyis az epidermális (hámsejtes) növekedési faktor receptor a protoonkogének családjába tartozó molekula. Alapvetően a sejten belüli jelátvitelben van szerepe, befolyásolja a génexpressziót, vagyis a különböző gének kifejeződését. Az EGFR volt az első olyan receptor, melynek helytelen működését kapcsolatba hozták a tumor képződéssel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.