• Leukémiaára vagy egyéb daganatra utaló jelek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő! 32 éves férfi vagyok, kb. 2 hónappal ezelőtt kezdődtek panaszaim: fáradékonyság, időnként jelentkező légszomj, szédülés. Az elmúlt 1 hónapban azonban felerősödtek: szédülés, heves szívdobogás-érzés a mellkasomban, fáradtság, álmosságérzet, fejfájás, kézremegés, gyakran kell nagyokat lélegeznem a rámtörő légszomj miatt. Újabban 2-3 órát alszom éjjelente, teljesen leizzadva ébredek fel. Mindkét lábam görcsöl éjjelente, visszaaludni nem tudok, fogytam is, munkahelyemen nem tudok rendesen teljesíteni, hamar kifáradok, napközben is folyamatos hőhullámaim vannak és izzadok. Eddig ilyen sosem történt. Fogmosáskor vérzik az ínyem, bár ez évek óta fennáll már. Láz, nátha, köhögés, fertőzéses tünetek nincsenek, gyógyszert a vastablettán kívül nem szedek (lásd alul). 3 hete általános vérképet készíttettem, ami vashiányt mutatott ki (vas serum 10.1, határértékek: 14-30). Minden más rendben volt a vérképben. NeoFerroFolgammát kezdtem szedni és ezek után kivizsgálásra utaltak, a következő leletek büszke tulajdonosa vagyok: nyaki gerincröntgen, mellkasröntgen, hasi ultrahang (has, máj, lép, prosztata, vese rendben), gyomortükrözés és kolonoszkópia, ill egyéb okból teljes fül-orr gégészeti endoszkópos kivizsgálás: az ÖSSZES LELET NEGATÍV. Ellenben panaszaim nem múlnak, és észrevettem hogy leginkább a jobb oldalon jelentkeznek: jobb deréktáji és néha alhasi fájdalom, izomfájdalom a hátban és a lábban (mindkettőben, főleg vádli), jobb vádlin két véraláfutás úgy hogy nem ütöttem meg, jobb karomon pici piros pöggyök jelentek meg vonalban. Továbbá észrevettem hogy vashiánynál a köröm töredezik, de ez szintén csak a jobb kezem körmein látszik, a bal egészséges. Munkám nem stresszes, magánéleti gondjaim nincsenek, hogy pszihés eredetű lenne a dolog. Tegnapi kontroll véreredményemben már nem látszik a vashiány (vas serum 16, határértékek 14-30 - B12 vitaminra is vizsgáltak, az is rendben van) viszont alacsony a limfocita (16, határérték 25-40, a három héttel ezelőttinél 26.3 ). Érdeklődnék hogy 1. ez mit jelent? 2. merre induljak el, mert háziorvosomnak már nincs több ötlete mi lehet ez. Csináltassak MRI-t? 3. Ha leukémia lenne azt kimutatná ez a két rutin vérvétel? Vagy az MRI? A vörös-és fehérvértestek és vérlemezkék száma normál határon belül volt mindkét esetben (ill. a három héttel ezelőtti, amikor már 1 hónapja fennálltak a tünetek, az itt van nálam papíron, a második esetet csak orvosom látta, de azt mondta hogy a limfocitán kívül nincs eltérés, gondolom a többi vérsejtet is nézték mert vashiányos vérszegénységet kerestünk, utóbbi nem igazolódott a kontrollnál). Illetve húgysav szérum 401 - határértékek 180-440, PLT 263, HGB 159, HCT 0, 472. Azt olvastam hogy leukémiánál szokott véraláfutás és éjjeli izzadás, fáradtság megjelenni. Várom válaszát, tisztelettel.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a limfocita témában

        Kedves Levélíró! Nem, a legutolsó mondat nem igaz, a fáradtság és gyengeség a vérszegénység következménye, az éjjeli izzadás inkább lymphoma, a véraláfutás alacsony vérlemezkeszám vagy hemosztázis eltérés. Nincs semmi specifikus leukámiára abban amit leírt. MR nem mutat leukémiát, az a vérképből látszik. Az alacsony limfocita lehet átmeneti bakteriális fertőzés miatt, majd 2 hónap múlva meg kell nézni. Mindenre szépen meg volt vizsgálva. Én néznék hemosztázis labort a véraláfutás miatt, 2 hónap múlva vérképet, és vasat. Annak mondjuk nem ártana, ha meg lenne az oka, de nem mindig derül ki, valóban felnőtt korban vérzés, daganat ami kizárandó. Ha a vérkép limofcita nem rendeződik, vírus szerológia nézhető még meg, esetleg leletekkel hematológus a nyirkcsomóit tapogassa meg. Mást nem tud most csinálni, a panaszok semmire sem jellegzetesek. Tényleg, kis szünet után a laborokat érdemes megnézni. Ha akkor lenne vashiány, annak az okát sz.e. a területi belgyógászaton is segíthetnek megnézni.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2017. augusztus 10., 14:22; Megválaszolva: 2017. augusztus 10., 21:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Az alábbi vérképre vonatkozó adatok Ön szerint milyen problémára utalhatnak és kell-e ezügyben a továbbiakban valakihez fordulnom? NEUT 41,9(50-70), LYMPH 44,5(25-40), MONO 9,4(2-8), RETIKULOCYTA HGB TARTLM. 35,20 (28-35), VVt...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4 mm/h fehérvérsejtszám...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4...
        Kedves Doktornő! Voltam általános laborvizsgálaton és rettentően megvagyok ilyedve az eredményem miatt. Háziorvosommal még nem tudtam felvenni a kapcsolatot ezért itt keresem a választ. Köszönöm szépen. sülyedés 4...
        Üdvözlöm Dr.nő! Szeretném a segítségét,tanácsát kérni a köv.-ben:Panaszaim tavaly nyáron kezdődtek,mindkét combomba izomláz szerű fájdalom,gyengeség,bal karom leakart szakadni,annyira fájt.Ez akkor elmúlott,majd október végén iszonyú...
        Több, mint 10 éve myeloma multiplex betegséget állapítottak meg nálam. Azóta járok ellenőrzésekre. Kezelést, gyógyszert nem kaptam rá. Emlékeim szerint a hematológus azt mondta nekem évekkel ezelőtt, hogy ne adassam be az influenza elleni...
        Tisztelt Doktornő! Pár napja voltam egy laborvizsgálaton ami a következő értékeket mutatta nem megfelelőnek: LDH 216 U/L * 240 - 480 Húgysav 183 umol/L * 208 - 428 C reaktív protein 0,84 mg/L 0,00 - 5,00 Vas 24,1 umol/L 12,5 -...
        Tisztelt Doktor Nő! Mostanában a combomon és a karomon többször vettem észre foltokat de nem vettem észre hogy be ütöttem volna bár munkámból adódóan nem kizárható az elején egyszeri alkalommal volt nagyobb folt azóta viszont ilyen kicsi...
        Tisztelt Doktornő A férjemet 2 éve AML diagnosztizálták, egy éve tulesett a tranzplantáción, idegen donorja volt. Mostanában nagyon fáradt fogyott is. A vérképeben nyugtalanit egy érték, de lehet csak feleslegesen aggódok. Ez lenne:...
        Kedves Doktornő! Meglévő (tünetmentes) autoimmun betegségeim miatt megcsináltattam az éves labort, nagyon részletes vérkép készült amiben jó a vér alakos elemeinek a megoszlása, a gyulladásosos paraméterek, az inonok, calcium is, nem avgyok...