Vetélés, kardiolipidin

Tisztelt Doktornő! 31 éves vagyok, ezidáig teljesen egészséges. Februárban teherbe estem 2 hónap próbálkozás után, ám áprilisban első terhességem missed ab-al zárult. (8. Heti uh-n minden rendben volt, de 11. hétben pecsételés miatt orvoshoz fordultam, kiderült, hogy a 8. heti uh óta nem növekedett a magzat és műtéti befejezésre került sor.) A vetélést követően hamar fény, derült Hasimoto betegségemre (magas anti-tpo-1300 IU/mL, azóta ez 1100-ra csökkent), mely alacsony TSH szintet is eredményez, így endokrinológusom Letroxal kezel, azóta TSH.m normalizálódott. (3, 8mIU/l-ról 1, 8mIU/l-ra). Nőgyógyászom hormonvizsgálatokat is javasolt. A hormoneredményeim normálisak, kivéve a progeszteron szintet, a nőgy. szerint alacsony, 1. Ciklusnapon 2, 66 nmol/l, így a 21. napit is vizsgálni fogja, hogy lássuk nincs-e progeszteron problémám. Minden más egyéb véreredményem normálisnak bizonyult bel-, nőgyógyászati és endokrin konzultációt követően. A nőgyógyászom egy magánlabor infertilitás panelének elvégeztetését is javasolta. Az eredmények a következők. anti-C1q: 3, 6 U/l (ref. érték: 0, 0 -10, 0) ANA (ELISA): 10, 6 U/ml (RÉ: 0, 0 -25, 0) ENA screen negatív ds-DNA negatív Kardiolipin G/A/M: 15, 5 IU/ml (RÉ: 0, 0 -10, 0) Kardiolipin IgG: 5, 0 U/ml (RÉ: 0, 0 -10, 0) Kardiolipin IgM: 4, 7 U/ml (RÉ:: 0, 0 -7, 0) B2-GPI IgG/IgA/IgM 8, 2 U/ml (RÉ: 0, 0 -10, 0) B2-GPI IgG negatív B2-GPI IgM negatív Annexin V IgG 1, 7 U/ml (RÉ: 0, 0 -8, 0) Annexin V IgM 4, 7 U/ml (RÉ: 0, 0 -8, 0) Prothrombin elleni AT 8, 1 U/ml (RÉ: 0, 0 -20, 0) Foszfatidilszerin IgG elleni antitest 5, 7 GPL-U/ml (RÉ: 0, 0 -12, 0) Foszfatidilszerin IgM elleni antitest 5, 5 MPL-U/ml (RÉ: 0, 0 -12, 0) Anti-thyreoglobulin < 15 IU/ml (RÉ: 0, 0 60, 0) tTG IgA 6, 7 U/ml Negatív tTG-IgG 6, 7 U/ml Negatív A nőgyógyászom hematológus konzultációt javasolt, mert nem biztos benne, hogy a leleteim alapján van-e miért aggódnom. Minden a normal értékeken belül van, kivéve a Kardiolipin G/A/M: 15, 5 IU/ml (RÉ: 0, 0 -10, 0). Kaptam beutalót, de csak szeptemberre kaphatok időpontot hematológushoz, pedig magán úton próbálkoztam. Addig is a kérdésem az lenne, hogy ez mit jelenthet ez az érték, annyit sikerült kibogoznom, hogy ez véralvadással kapcsolatos probléma lehet. Aggódom, amiatt, hogy a nőgyógyászom szerint próbálkozhatunk ujra a babával, de ha esetleg komolyabb probléma áll a lelet hátterében nem vezethetne ez újabb vetléshez? Ennyi idősen már nem szeretnénk sokat halogatni, de természetesen az újabb vetéléstől tartok. Javvallatos várnom a hematológiai konzultációra újabb baba előtt? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza kardiolipin témában

Kedves Levélíró! A pajzsmirigy jó, hogy kiderült, a progeszteron is megoldható gyógyszeresen ha alacsonyabb lenne a szintje. Ezek okozhatnak meddőséget és vetélést is, de azt se kell elvetni, hogy lehet a magzatnak volt olyan genetikai eltérése, ami indokolta a vetélést, vagy a fejlődés leállását, és nem is ismétlődik meg többet. Ez a kardiolipin eltérés lehet pozitív lupus antikoagulans esetén, ami valóban okozhat vetélést., De ilyen ugymond alacsony emelkedésnél ismételni kell a vizsgálatot, mert gyenge pozitivitása aspecifikus lehet, nem biztos hogy a betegségre utaló eltérést jelez, elvileg 12 het mulva javasolják, de lehet hamarabb is kezelőorvostól függ. Szerintem sem fontos megvárni a hematológiai konzíliumot, ne a legrosszabból induljunk ki, hátha csak az adott magzattal volt "gond" és a következő terhessége panaszmentes lesz. (Sajnos a lupus antikoagulans jelenlétének egyik kritériuma a többszörös vetélés, egyből nem lehet megítélni).

Megválaszolva: 2016. augusztus 03.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...
Trombózispanel vizsgálat terhesség...
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Trombózispanel vizsgálatom eredményével kapcsolatban szeretném kérni szíves véleményét, mert őszintén szólva teljesen...
Labor eredmények: CRP, protombin, inr
Tisztelt Doktor nő! Műtétre készülök és a laboromban van egy két érték, ami aggaszt, INR 0.91 Protrombin idő 8.2 CRP 25.3 Immunkémia Anti-streptolizin O 435 Mi...