Emelkedett labor eredmények: Hemokromatózis lehet-e?

Tisztelt Doktor nő! Kevert kötőszöveti betegségem miatt januárban kontrollon voltam, ahol az, derült ki, hogy imm. betegségem nyugalomban van (közérzetem kielégítő+ imm.véreredmény se mutatta a betegséget aktívnak), viszont emelkedett májenzim értékek miatt az immunoógusom UH vizsgálatot kért, majd ismételt labort, de azt már itthon kellett elvégeztetnem. Az ultrahang v. eredménye: hepar nem nagyobb, jobb lebeny homogen bal leb.felületes részében 16 mmes echoszegény elv.cystának felelhet meg. Ezen kívűl nincs semmi kóros. A fél év alatt 3 ultrahangos v. történt a mai napig, semmi változás.3 labor vizsg. volt. A 3. vizsgálat leletének eltérő értékeit írom ide be. GOT 177, GPT 304, Gamma GT 76, Húgysav 359, Koleszt: 6, 40 TRigl. 2, 21, Ferritin 769ug/L vas 23, transzferr. 2, 4 transzf.tel 38%, tej. vask kap. 61, 5, TSH 9, 285 fehérvérsejt 4, 2 eoz 4, 3. Korábban is előfordult májenz. emelkedettség, vizsgálták a májell. antitesteket, de nem az okozta. 3-4 évig teljesen jó eredmények voltak, minden rendeződött magától, és ezév januárjától megint jelentkeztek az eltérések, sőt egyre rosszabb eredmények születtek. A refluxos panaszaim febpruárban kezdődtek, gyomortükrözés eredménye: rekeszizomsérv, vsznű ez okozza a gyom. panaszokat. A gyógyszer szedését abbahagytam, mert nem csökkentek a gyom. panaszok, helyette Parádi vízzel kurálom magam.Életmódomban nagy változások nem voltak. Alkoholt családi ünn. alkalmával 1-1 pohár bor v. sör. Több, mint egy éve nem dohányzom, híztam 10 kg-ot ebből már ledolgoztam 4 kg-ot. Háziorvosom tanácsára visszamegyek az immunológusomhoz. Sajnos csak szept. közepére kaptam időpontot. A háziorvostól érdemi információt nem kaptam, annyit mondott talán vérszegény lehetek? Ezt azért kérdőjeleztem meg, mert a leletem alapján a ferritin érték inkább több vasat tartalmaz. Az interneten utánanéztem, felvetődött a Hemokromatózis betegség. A leírtak alapján, a laboreredmények alapján lehet-e nekem ez a betegségem? Szükséges-e további vizsgálat? Ahogy olvastam, viszonylag tünetmentesen nagyon kemény betegségek alakulhatnak ki a vastöbblet miatt. Azt is olvastam, hogy örökletes, mivel gyermekem és unokáim vannak, szeretném, ha ilyen "örökséget"ha hagyok is rájuk, tudjanak róla. Nagyon bő lére eresztettem a mondandómat, de szeretnék minden inf. megadni, hogy válasz születhessen! Köszönöm a válszt: Klára

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza magas ferritin témában

Kedves Klára! Tényleg magas a ferritin, de a vas nem. Nem lehet sajnos látatlanban kizárni sem a hemokromatózist, de a ferritin, mint krónikus gyulladás jelzője is jelen lehet. Tényleg nézni kell a májműködést, mi lehet a hátterében ha nem immun. Esetleg vírusszerológiákat csináltak? Inkább azt kellene és krónikus gyulladásra gondolni, a hemokromatózis lehet örökletes is de mi leggyakrabban sok vér koncentrátumot kapóknál látjuk.

Megválaszolva: 2016. augusztus 01.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Ferritin szintem túl magas
Tisztelt Dr Nő, magas a ferritin szintem: 419ug/L Egyéb: CEA 1, 0ug/L, CA 19-9 14, 2U/mL c reaktiv protein 0, 61 mg/L. Eozinofil 4, 2, Amiláz 124, lipaz 64....
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...
Trombózispanel vizsgálat terhesség...
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Trombózispanel vizsgálatom eredményével kapcsolatban szeretném kérni szíves véleményét, mert őszintén szólva teljesen...