Fájdalmas nyirokcsomó. Komoly lehet a baj?

Tisztelt Doktornő! Eléggé félek a betegségektől így állandóan keresem magamon a hibákat. A panaszom a következő lenne: . Körülbelül egy-másfél hete fürdésnél észre vettem a bal hónaljam legeslegalsó részén egy igen érzékeny csomót, majd jobban kitapogatva még egyet.. Az egyik közép tájon a másik inkább a hát izom felé helyezkedik el egymástól 2 centire. Igencsak fájdalmasak.Elég sokat tapogattam mostanában őket a változás észlelése érdekében, így feltűnt, hogy az izom tájéki mintha hosszabban helyezkedne el, talán nem is nyirokcsomó? Gyógyszert sem és krémet se használtam rájuk, próbálom kerülni a dezodort mióta észre vettem ezeket. Méretük nem változik, apróak. Nem tudom, hogy köze lehet, de néha nyilaló érzést érzek hónalj tájékon továbbá 3-4 nappal ezelőtt a karom zsibbadt, igaz lehet a fizikai munka következménye ez. Lázam és egyéb egészségügyi panaszom nincs, sem izzadás, sem bőrviszketés. Ezek a csomók utalhatnak rákra? Ahogy tudom a fájdalmas csomó ilyen szempontból "jót" jelent?! Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza fájdalmas nyirokcsomó témában

Kedves Kérdező!

Igen, a fájdalmas nyirokcsomó általában "csak" fertőzés mellett szól. A daganatos nyirokcsomó jórészt fájdalmatlan. Nagyon nyomkodni nem szabad, mert mégis csak nyirokszerv, nem tesz jót neki ha préselgetjük. Ha nem volt fertőzésre utaló tünete várnék még 1-2 hetet, ha az alatt sem szűnik vagy rosszabbodik felkeresném a háziorvost. Laborvizsgálatra, esetleg vírus szerológiára és ha még megvan a csomó ultrahangra. Az biztosra megmondja egyáltalán nyirokcsomó-e és kóros e a szerkezete. De addig jól teszi, a helyi irritáló dolgokat kerülje!

Kérdés: 2016. április 01., 16:40 ;Megválaszolva: 2016. április 03., 11:18
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Limfóma vagy egyéb betegség?
Tisztelt Doktornő! Az egész problémám egy hónapja kezdődött, amikor chlamydia gyanuval mentem orvoshoz! Megnagyobbodtak a lágyéki nyirokcsomók...
Nyirokcsomó gyulladás?
Kedves Doktornő/ Doktorúr! mai nap vetten észre a jobb hónaljárokban 2 kb. lencse nagyságú, egymástól kb. fél centi távolságra lévő kis...
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin