• Myeloma multiplex

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr/doktornő. Az édesanyámmal kapcsolatosan szeretnék kérdezni, aki 74 éves. Októbrben ágynak esett. Pokoli derékfájdalomról számolt be. Ekkor még bár keservesen, de fel tudott kelni wc, stb megoldott volt. Háziorvosa fájdalomcsillapítót írt fel, illetve rtg.-vizsgálatot kért. A diagnózis: csigolyaösszeroppanás három helyen. Egy helyen nagyon, másik két helyen enyhébben. Gyulai kórházban dolgozik egy idegsebész akinek ez az egyik szakterülete. Időpontra mentünk és a vizsgálat után gyanút fogott hogy más baj is lehet. Csontvelőbiopsiát valamint MRI vizsgálatot kért. További diagnózis: myeloma multiplex. Januárban tovább romlott az állapota. Segítség nélkül felülni sem tud. Haematológiai osztályon kezelik jelenleg. Szövődményként két oldali tüdőgyulladás lépett fel illetve bakteriális gyomorfertőzés lépett fel, ami miatt a múlt héten állapota válságosra fordult, de túlélte a krízist. A héten már lassan de javulgat az állapota. Ön szerint van-e arra esély hogy valaha is fel tudjon kelni önállóan. Kijelenthető-e hogy ez már végső stádium? Jelenleg pelenkázzák felülni sem tud önerejéből. Rettenetesen néz ki szegény szellemileg még aránylag friss. Rettenetes fájdalmait morfium tapasszal próbálják enyhíteni nem valami nagy sikerrel. Válaszát tisztelettel köszönöm.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a myeloma multiplex témában

        Kedves Kérdező! Sajnos a myeloma egy alattomos, nem gyógyítható betegség, amely gyakran jelentkezik csigolya összeroppanás képében. Bár nem lehet gyógyítani, kezelni elég jól lehet, évekig is, emellett persze pontosan attól függ minden, hogy a gerincpanaszok és a szövődmények ne okozzanak nagy bajt. Általában a roppant csigolyát műteni már nem lehet, maga a myeloma kezelése, javíthat az állapotán. Emellett szóba jöhet kifejezett fájdalmaknál ortopéd fűző, ami tartja a gerincét, esetleg kifejezett fájdalomnál sugárkezelésen lehet elgondolkodni. A tüdögyulladás elsősorban az ágyhoz kötöttség miatt alakul ki. Tehát amivel lehet javítani, a fájdalomcsillapítás, fűző, esetleg sugár. Ha egy picit javulna a gerinc stabilitása, talán nem lenne ágyhoz rögzülve, és kicsit ellenállóbb lenne a szövődményekkel szemben. És igen, mindenképpen kell próbálkozni!


        Kérdés: 2016. február 27., 15:50; Megválaszolva: 2016. február 29., 08:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Remélem így már látszik a labor lelet:)