Hematológia

Kedves Doktornő! Először szeretném megköszönni a gyors választ! Doktornő írta, hogy jó volna tudni néhány még dolgot. Kislányomnak volt 1 rossz vérlelete - sajnos ez nincs nálam, nem tudom leírni, de rengeteg csillag volt, nem megszokott laborvizsgálatoknál- ami miatt a Vérellátóba küldték.Itt készült az új eredmény, amiről Doktornő véleményét kértem ki. Ebben a leletben az utolsó 2 mondat: "Az enzimes pánantitest elfedhet vércsoport specifikus antitesteket. A szerológiai kép kezdődő autoimmun hemolitikus anémiára utal". Nem tudom, hogy ez segít-e abban, hogy világosan láthasson tisztelt Doktornő! Remélem most leírtam mindent! Nagyon köszönöm a segítséget! Judit

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza coombs pozitivitás témában

Kedves Judit!

Igen az antitest és coombs pozitivitás, ellenanyag hátterében felmerül valóban immun folyamat, leggyakrabban hemolitikus anaemia. Ezért kell majd megnézni, hogy nincs-e hemolízise. Ez azt jelenti hogy a vörösvértestek immun reakció miatt lebomlanak, igazolni laborvizsgálattal lehet. Remélhetőleg nincs semmi, vagy csak fertőzés váltotta ki, de lehet maga a terhesség is. Ha jó a kapcsolat a háziorvossal, megbeszélnék vele ezügyben egy laborvizsgálatot (vérkép, retikulocyta, vas, májfunkció-bilirubin és LDH) . Ebből el lehet dönteni van-e vérszegénység, ha van, akkor vashiányos ami a terhességgel kapcsolatos vagy hemolizis.

De nem kell feltétlenül megijdedni, nem biztos hogy baj van. Remélhetőleg csak a terhesség váltotta ki az antitesteket és nincs emiatt létrejött vérszegénység. Ez inkább csak túlbiztosítás legyen.

Kérdés: 2016. január 28., 18:25; Megválaszolva: 2016. január 29., 08:18

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Alacsony thrombocytaszám
Kedves Doktornő! A thrombocytaszámom kb. 1,5 éve a kelleténél jóval alacsonyabb (a legalacsonyabb érték 13.5 volt még 2022 januárjában, azóta 50...
Minimális CRP emelkedés
Kedves Doktornő! Az utóbbi pár hónapban minimálisan emelkedett a CRP-m, miközben a süllyedés jó volt, a mostani vérképben pedig csökkent....
Neutrofil gond2
Köszönöm a gyors választ! Még az eszembe jutott, hogy kb. 1 éve szedek lokrent, az nem okozhat neutrofil csökkenést? Olvastam, hogy akár...
Neutrofil gond
Kedves Doktornő! Minden évben csináltatok vérkép vizsgálatot a biztonság kedvéért. 2021-ig teljesen rendben voltak a fehérvérsejteim (Fvs 5-6...
Fibrinogén eltérés
Tisztelt Doktornő! 22 éves vagyok, az utóbbi fél évben keletkeztek mellkasi panaszaim illetve rengeteg bevérzés főképpen a lábamon. Kardiológiai...