Hematológia

T.Doktornő! Kislányom 2.terhessége során most kaptunk 1 leletet, ami kétségbe ejtett. O RH (D) pozitív, Direkt Coombs: pozitív, ellenanyagszűrés: pozitív, C+E-c+e+K-antigének, enzim-reaktív pánantitest szerepel a leleten. Az 1. terhesség probléma mentes volt. A 2. magas-vérnyomással (Dopegytet kap) , terhességi reflux-szal kezdődött. Múlt héten kiütései lettek, amire ca-t kapot.Ezenkívül 1, 25 L-Thyroxint szed régebb óta. 30 hetes állapotos és kb 1 hónapja megfázott, ami 100%-ig most sem múlt el. Azonkívűl Ő kissé hipochonder, emiatt komoly félelmei vannak. Most én is megijedtem és nehéz így erőt adni Neki és kimozdítani a félelmeiből. Kérném Doktornő véleményét! Köszönöm szépen! Judit

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza pánantitestek témában

Kedves Judit!

Ez gondolom csak a rutin vércsoport vizsgálat volt a szüléshez készülve. Az antitestek jelenléte valamilyen korábbi immunválaszt jelöl, esetleg fertőzést. Jó lenne tudni, hogy az első terhességénél nem voltak-e antitestek, esetleg nem akkor alakult-e ki. Jelenleg az semmilyen teendőt nem igényel, csak ahhoz szükséges, hogyha a szülés kapcsán valamilyen vérvesztéses komplikáció lép fel, akkor csak a vérmintájának megfelelő vért kaphat. De erre remélhetőleg nem lesz szükség. A levélben nem írta, de emiatt gondolom, hogy az első terhességnél nem kapott vért. Ezzel a lelettel, ha a vérképe rendben és más panasza nincsen, akkor nincs teendő, feltehetően az oka sem fog kiderülni és következménye sem lesz. Egy dolgot kell csak megnézni, tényleg legyen a vérképe a terhességnek megfelelő. Ami annyit jelent, hogy mérsékelt vérszegénység valószínű előfordul, ez velejár a terhességgel, de ez ne romoljon hirtelen, jelentősen (ne legyen hemolízise) . Ez irányban szükség esetén egy kiegészítő vérképre (hemolízis kizárására) 1-2 hét múlva a háziorvost is meg lehet kérni szerintem.

Kérdés: 2016. január 28., 14:52 ;Megválaszolva: 2016. január 28., 15:32
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Hematológia
T.Doktornő! Kislányom 2.terhessége során most kaptunk 1 leletet, ami kétségbe ejtett. O RH (D) pozitív, Direkt Coombs: pozitív, ellenanyagszűrés:...
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron