Hematológia

T. Doktornő! Kislányom 2.terhessége során most kaptunk 1 leletet, ami kétségbe ejtett. O RH (D) pozitív, Direkt Coombs: pozitív, ellenanyagszűrés: pozitív, C+E-c+e+K-antigének, enzim-reaktív pánantitest szerepel a leleten. Az 1. terhesség probléma mentes volt. A 2. magas-vérnyomással (Dopegytet kap), terhességi reflux-szal kezdődött. Múlt héten kiütései lettek, amire ca-t kapot. Ezenkívül 1, 25 L-Thyroxint szed régebb óta. 30 hetes állapotos és kb 1 hónapja megfázott, ami 100%-ig most sem múlt el. Azonkívűl Ő kissé hipochonder, emiatt komoly félelmei vannak. Most én is megijedtem és nehéz így erőt adni Neki és kimozdítani a félelmeiből. Kérném Doktornő véleményét! Köszönöm szépen! Judit

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza pánantitestek témában

Kedves Judit! Ez gondolom csak a rutin vércsoport vizsgálat volt a szüléshez készülve. Az antitestek jelenléte valamilyen korábbi immunválaszt jelöl, esetleg fertőzést. Jó lenne tudni, hogy az első terhességénél nem voltak-e antitestek, esetleg nem akkor alakult-e ki. Jelenleg az semmilyen teendőt nem igényel, csak ahhoz szükséges, hogyha a szülés kapcsán valamilyen vérvesztéses komplikáció lép fel, akkor csak a vérmintájának megfelelő vért kaphat., De erre remélhetőleg nem lesz szükség. A levélben nem írta, de emiatt gondolom, hogy az első terhességnél nem kapott vért. Ezzel a lelettel, ha a vérképe rendben és más panasza nincsen, akkor nincs teendő, feltehetően az oka sem fog kiderülni és következménye sem lesz. Egy dolgot kell csak megnézni, tényleg legyen a vérképe a terhességnek megfelelő., Ami annyit jelent, hogy mérsékelt vérszegénység valószínű előfordul, ez velejár a terhességgel, de ez ne romoljon hirtelen, jelentősen (ne legyen hemolízise). Ez irányban szükség esetén egy kiegészítő vérképre (hemolízis kizárására) 1-2 hét múlva a háziorvost is meg lehet kérni szerintem.

Megválaszolva: 2016. január 28.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...
Trombózispanel vizsgálat terhesség...
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Trombózispanel vizsgálatom eredményével kapcsolatban szeretném kérni szíves véleményét, mert őszintén szólva teljesen...
Labor eredmények: CRP, protombin, inr
Tisztelt Doktor nő! Műtétre készülök és a laboromban van egy két érték, ami aggaszt, INR 0.91 Protrombin idő 8.2 CRP 25.3 Immunkémia Anti-streptolizin O 435 Mi...