Lehetséges, hogy limfóma?

Tisztelt Doktornő! Szeptember közepe óta küzdök valami fertőzésszerű állapottal. Vesemedence és tüdőgyulladással kezdődött. A húgyuti infekcióból azóta sem tudtam teljesen kikeveredni. A tüdőgyulladásból nagyon nehezen épültem fel. Akkor kezdődött egy olyan tünet amelyet életemben akkor tapasztaltam először és sajnos ez azóta visszamaradt és mindennapossá vált. Olyan fokú mindennapos éjszakai verejtékezéssel küzdök azóta amely teljesen átáztatja a ruhám és ágyneműt is és teljese testen jelentkezik de leginkább mellkason ez a fokozott izzadás. Azóta elhasználtam egy matracot, most a másodikat. Az izzadás nappal nem, csak kifejezetten éjjel jelentkezik. Valamint ami visszamaradt az a csaknem állandó 37, 3 hőemelkedés illetve, hogy nem tudom magam terhelni. Egy hosszabb séta fullaszt, lépcsőzni nem tudok, ha terhelem magam, ami néha elég hacsak a lakásban végzek háztartási munkát ahol tartósan állni kell pl. Mosogatás, felsöprés már fulladok, ájulásérzetem van és a szívem elkezd rohanni. Fekvésre, pihenésre ez normalizálódik, de a nehezebb légzés megmarad illetve a kimerültségérzet. Autoimmun betegségem nincs, az eddigi szerológiáim negatívak, vérképem tökéletes, szív uh negatív, ekg, holter jó néhány sinus tachycardiát leszámítva. Légzésfunkció kicsit romlott csak amire amikor szükséges ventolint kell használnom. Kicsit alulműködik a pajzsmirigyem amire euthyroxot szedek. Jelenleg immunerősítő kúrán vagyok egy hete, ami vitaminokból, étrend kiegészítőkből áll illetve sajátvér injekciós terápiából. Szerológiára még várok, amit cmv, ebv illetve chlamydia pneumoniae és trachomatisra néznek. Decemberben vakbélgyanúval kórházban voltam megfigyelésen mert a hasi nyirokcsomóim reaktívak és feltehetően ezek utánoztak vakbél gyanús tüneteket.uh-on megállapították, hogy reaktívak és 0, 7-0, 8 cm méretűek. Jelenleg 3. Hete vannak megfázásos tüneteim amikből mintha nagyon nehezen vagy nem teljesen tudnék meggyógyulni. Az állkapcsom alatt is tapintható pár kissé nagyobb nyirokcsomó de szemmel nem láthatóak. Az orvosok szerint valamire reagál a szervezetem, mintha hónapok óta egyfolytában harcolna az immunrendszerem de nem tudni miért. A hőemelkedés nely nem múlik, az állandó éjszakai izzadás, a nehézlégzés, kimerültség, gyengeségérzet, a reaktív nyirokcsomók és az állandó betegségek amik egymás után követik egymást, ezekből a tünetekből kezdtem el limfómára gyanaodni. Ön szerint lehetséges hogy ezzel küzdök és ez mégsem egy krónikus fertőzés? Hova tudnék fordulni ez ügyben? Mivel már a háziorvosom széttárt kézzel áll felettem és nem hiszi el hogy nem tudok végre meggyógyulni pedig normális a vérkéoem, így nem szívesen fordulok hozzá segítségért. Magán úton hova tudnék fordulni, milyen vizsgálatot kell elvégeztessek? Előre is köszönöm a segítségét! Szilvia

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza visszatérő fertőzések témában

Kedves Szilvia!

Valóban azt kell mondani, hogy mindezen, elsősorban infektív történések hátterében alapvetően három nagyobb (de sajnos részleteiben nem tisztázott kórok merül fel) .

1.Valamilyen krónikus gyulladás, illetve góc a szervezetében: emellett az szól, hogy hőemelkedése van, izzad, a visszatérő fertőzések, és a reaktív nyirokcsomók. A nyirokcsomók reaktívak, tehát gyulladásra utalhatnak méretük alapján. Még az a kérdés, hogy pl a nyakán lévő fájdalmas-e, mert gyulladásra a fájdalmas, limfómára a fájdalmatlan jellemző alapvetően. A gyulladáshoz még számos más szerológiát is meg szoktunk nézni, főleg atípusos bakteriális és virális kórokozókra. Nem feltétlenül a clamydiát. A cmv és ebv lezajlott infekcióra biztos hogy pozitív lesz, szinte mindenkinek az.Ezt mindenképp ki kell egészíteni. Emellett góckutatásként nagyon jó a szívultrahang, de kellene fogászat, nőgyógyászat is. Lehet bakteriológiára mintát is venni, vizeletből, vagy ha köpete van onnan, esetleg torokváladékot. Ezekben elsősorban infektológián kell segítséget kérni, plusz a góckutatást magának is kezdeményezheti a fogászaton és nőgyógyászaton.

2. Lehet autoimmun betegség, ami sajnos kezdődhet így, az életkora is "ideális" erre, nem meghatározott, de kifejezett tünetekkel. Erre csak az antitest vizsgálatok vihetnek előrébb, de gyakran egy autoimmun betegség szerteágazó tünet mellett sem határozható meg, csak akár 1-2 év elteltével, addig nem differenciált betegségről van szó. Meg volt-e minden antitest vizsgálat, a legjellegzetesebb autoimmun betegségekre? Ebben immunológiai szakrendelés jöhet szóba

3. Az éjszakai izzadás, hőemelkedés fogyás és bőrviszketés esetén valóban limfómára gondolunk. Ez is indulhat gyakori fertőzésekkel. Tehát a tünetek és a fertőzései alapján nem lehet ezt sem kizárni. Annyi hogy nem apró, 1 cm-nél kisebb nyirokcsomók mellett vannak általában ilyen heves tünetek. Inkább nagyobbak mellett, de nem lehet azt mondani hogy ezekből biztos nem lesz nagyobb nyirokcsomó. Hematológiai szakrendelés, volt-e már, mert lehet érdemes.

Ez a három fő szakterület kellene, minden nagyobb városban van ilyen, ha kisebben nem is, de mindenhova háziorvosi beutaló kell és nem kizárt hogy előjegyzéssel működnek, tehát időpontot kell kérni. Ezeket sajnos végig kellene járni.

Nem könnyű élni sem ezekkel a tünetekkel, de igen sokszor a diagnózis is nehéz és elhúzódó, mert nem jellegzetesek a tünetek, vagy még nem mutatkozott meg a betegség teljes valójában.

Még egy jó tanács, semmilyen kiegészítő természetgyógyászati kezelés (sajátvér injekció főleg nem! sem gyógygomba semmi más) nem jó ilyenkor, mert nem segít, viszont idővel nem fogja tudni hogy egy új tünet nem ettől van-e. Illetve én legalábbis biztos vagyok benne hogy a nem törzskönyvezett gyógymódokat biztos hogy nem lázas, beteg embereken "tesztelték", tehát bármit is javasolnak, biztos nem ellenőrizték le egy 28 éves hónapok óta lázas, izzadó, gyulladással küszködő fiatal nőn, tehát nem tudni mit fog csinálni és mit vált ki az őrülten dolgozó és védekező immunrendszeréből.

Kérdés: 2016. január 17., 00:28; Megválaszolva: 2016. január 17., 09:54
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Magvas vvt
Emelkedett vas és...
Vas értékekkel probléma
Mthfr homozygota mutáció...
Tisztelt Doktornő úr! 37 éves édesanya vagyok, van egy 6 éves fiam és egy közel 4 éves lányom, két problémamentes várandósságból. Most harmadik...
Alkoholfogyasztás
Tisztet Doktornő! Nyirokcsomóval kapcsolatos utolsó kérdésemet szeretném feltenni Önnek. Kérem, nézze el nekem, elég erős félelem van bennem...