Magas laborértékek

Szép napot kívánok! Nem tudok eljutni a háziorvosomhoz, de aggasztanak a laboreredményeim, amit pár napja csináltak. Ugyanis magas a vörösvértest (5, 55 a mért/ 3, 5-5, 0 a ref.) , a monocyta (12, 7/1-10) , az MPV (13, 9/8-13) , az össz. bilirubin (21, 5/0-17) , a GOT (59/0-40) , a GPT (51/0-40) , és alacsony egy kicsit az MCV (80, 5/83-98) és a thrombocyta (144/150-400) értékem. Kicsit félek, mert itt elég rossz dolgokat olvastam ezeknek az értékeknek a változásairól és még orvossal nem tudtam beszélni erről sajnos. A vizsgálatra éhgyomorra mentem, talán befolyásolhat valamit... Mire utalhatnak ezeknek az értékeknek az összessége? Válaszukat köszönöm! Üdv

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza laborlelet témában

Kedves Kérdező!

Nem derül ki számomra, hogy a vérvétel konkrét panasz miatt történt-e vagy időszakos kontroll vizsgálat céljából kérte a vizsgálatot. Az enyhén emelkedett vörösvérsejtszint fiatal férfiak esetében nem nevezhető kórosnak. A monocyta szám emelkedése, mely a vérben levő egyféle alakos elem, előfordul néhány fertőző betegségben, önmagában, egyéb tünetek nélkül nincs nagyobb jelentősége. Az MPV a vérlemezkék (thrombocyták) átlagos térfogatát jelenti, ez emelkedett thrombocytaszám esetén lehet magasabb.Viszont az Ön esetében ez nem áll fenn. Az összbilirubinérték emelkedése mellett érdemes lenne tudni, hogy a direkt vagy az indirekt bilirubinszint emelkedett-e, ez önmagában nem értékelhető. A májfunkciós értékek enyhén emelkedettek, esetleg ennek kontroll vizsgálatát javasolnám 1-2 hónap elteltével. Az alacsonyabb MCV értéknek, mely a vörösvértestek átlagos térfogatát jelenti, csökkent vörösvértestszám illetve hemoglobin szint esetén van jelentősége. Ez esetben csak azt jelzi, hogy a vörösvértestek átlagos térfogata az Ön esetében kismértékben kisebb. A leírt normálértéktől eltérő laboratóriumi eredmények túlzott aggodalomra nem adnak okot, az eredményeket mindig a klinikummal összevetve kell értékelni.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Szanyi Andrea
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
Kérdés: 2015. augusztus 31., 08:31; Megválaszolva: 2015. szeptember 01., 22:11
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Laborlelet eltérések
Tisztelt Doktornő! A laborvizsgálati eredményemben ezek az értékek szerepelnek, mindegyik kívül van a megfelelő tartományon: MPV: 6, 9 fL -...
vérvétel
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Magas (6.3) glükúz a vérben biztos cukorbetegségre utal? Akkor is, ha a vizeletvizsgálat szerint a vizelet...
Labor eredmények kiértékelése
Tisztelt Dr. Hölgy/Úr, A vér és vizelet laborértékekkel kapcsolatba szeretném kikérni az Ön véleményét. Az RDW értékem 16, 40% vagyis magasabb...
egyeb
Kedves Doktorno! Voltam vervetelen es szeretnek erdekodni hogy a TCT-LCR mit jelent nekem 39, 7 % ref 15, 0-35, 0?
lépprobléma
Tisztelt Főorvos Úr! Lányom 32 éves vérlelete 2013-ban MCH: 31, 5 MCHC: 369 volt ez az érték 2014-ben MCH: 33, 5 és MCHC 377 volt, többi érték...