Kemoterápiával kezelt családtag látogatása

Kedves Doktornő! Sajnos apósomat nemrég leukémiával (AML-M6) diagnosztizálták, kórházban van, ahol hamarosan megkezdik kemoterápiás kezelését. Az érdekelne, hogy egy kisterhes részére jelenthet-e bármilyen kockázatot a látogatás? Bennem fel sem merült ez a kérdés, csak a környezetemben hallottam, hogy gyerekeket és terheseket általában nem engednek olyan osztály közelébe, ahol sugár- vagy kemoterápiát folytatnak. A ferjemmel gyermeket szeretnénk, most épp Clostilbegytet szedek, ami egyébként is hajlamosít a cisztászodásra. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza látogatás kezelés közben témában

Kedves Kérdező!

A gyógyszerek vizelettel és széklettel ürülhetnek ki, nagyon elenyésző mennyiség ürülhet bőrön vagy nyálkahártyákon keresztül. Az alapvető higienes szabályokat betartva nem jelent reális veszélyt. A sugárzó izotóp (bizonyos kezeléseknél alkalmazzák) a felezési időtől függően minimálisan nagyobb sugárterhelést jelenthet a környezet számára, de ha ilyen fennállna erről tájékoztatnák a beteget és a hozzátartozót.

Veszélyt jelenthet viszont a beteg számára, ha a kemoterápiás kezelés közben, vagy azt követően a fertőzésekkel szembeni védekezés lecsökken, akár átmenetileg lenullázódik. Tanácsos ilyenkor, ha a beteget nem látogatják, nem teszik ki a lappangó, tünetmentes rokonok, barátok vizitjeinek.

A hosszabb ideig csökkent immunrendszerű, többször kórházban kezelt betegek gyakran olyan kórházi törzsekkel fertőződhetnek, amik aztán a gyerekek és a terhesek számára kockázatot jelenthetnek.

Tanácsos az adott beteg, az adott kezelés és az aktuális állapot függvényében eldönteni, hogy kinek és milyen veszélyt jelenthet a látogatás, Erről a kezelőorvos tud pontosabb felvilágosítást adni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2014. december 15., 10:09; Megválaszolva: 2014. december 15., 21:51
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Vérkép kiértékelése
Pajzsmirigy + SM betegség
Magas vas szint