M-gradiens gyanú

Tisztelt Doktor úr /nő! Igénybe vettem egy kuponos akció keretében egy vérvétel és vizelet vizsgálat csomagot. A mai napon megkaptam email útján a leletet, de előtte telefonon felhívott egy asszisztens és nagyon megijesztett. A vérképem -a koleszterin szintet kivéve-és a vizelet negatív. A hölgy közölte, hogy fehérje ELFO-t találtak - kérdésemre azt válaszolta, hogy itt hatátrérték nincs, vagy kimutathaó, vagy nem - és M-gradiens gyanú szerepel a leletemen. Monoklonális gammatopiát is említett. Haematológia és kórházi orvost javasolt felkeresni. Azt is felajánlotta, hogy ahol a vérvételt végezték immunfixációs csomagot kérhetek x összegért, ami gyorsabb eredménnyel szolgál, mint egyébként az ilyen vizsgálat. Azt is hozzátette, hogy ne kezdjek az intreneten nézelődni. Mondanom sem kell, sírva fakadtam az idegességtől. Délután lementem a körzeti orvoshoz, aki meglepődött, hogy vérsüllyedést nem is néztek és nem értette, hogy miért csak ennyi szerepel a leleten, hogy fehérje ELFO. Ha jól értettem, ez nem csak rosszindulatú folyamatoknál mutatható ki.Kiállított egy beutalót a vérvizsgálat megismétlésére, ahova regisztráltam időpontért, de csak másfél hét múlva mehetek és még a leletre is várni kell. Hematológiára is beutalt, ahova állítólag 3 hó a várakozási idő. Ezen a beutalón Plasmocytoma? megjegyzés szerepel. Azt is megjegyezte a körzeti orvos, hogy egyébként minden vér és vizelet eredményem a határértéken belül van. Lehetséges ilyen vérképpel is rosszindulatú folyamat? Nem tudom számít-e, egy évtizede antidepresszánst szedek és szorongásoldót. Nincs tünetem, illetve a vizsgálatra azért jelentkeztem, mert a torkom nagyon érzékeny. Most már végképp nem tudom, hogy valóban ez a rövid vérvételi megjegyzés csak rosszindulatú folyamatra utalhat? Semmi egyéb nem okozhatja? Nagyon megijesztettek ezzel a lelettel. Köszönöm válaszát! Anikó

Dr. Tomonkó Magdolna válasza plasmocytoma témában

Kedves Kérdező!

A háziorvosa teljesen korrekt módon állt hozzá ehhez a kérdéshez.

Nem tudom, mennyire korrekt viszont az ilyen kuponos akciók során a vizsgálat, az eredmény közlése biztosan nem volt az. Egyetlen vérvételre alapítani egy rosszindulatú betegség diagnózisát nem lehet. Gyanút felvetni esetleg, de akkor részletes kivizsgálásnak kell kövekteznie, ami vagy kizárja, vagy megerősíti a gyanút.

Az Ön által szedett gyógyszereknek nem valószínű, hogy bármi szerepe lenne ebben a tekintetben.

A vizsgálatokat végezzék el, de ne aggódjon feleslegesen előre.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2012. december 05., 22:30 ;Megválaszolva: 2012. december 08., 14:48
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt