Nagyon sürgős!

Tisztelt cím! diagnózis: Zsírszövetben és a kötőszövetben infiltráló tumor látható melynek sejtjei lymphoid jellegűek. A sejtek lényegében diffusan helyezkednek el csupán nyomokban észlelhető nodularitás. A sejtek zöme kis lymphocitáknál kissé nagyobb közepes méretű maggal bíró lymphoid jellegű poligonális sejt. Kicsiny nucleolusok észlelhetők. Hyperchromasia megfigyelhető. Elszórtan nagyobb blast jellegű alakok is megjelennek. Osztódás viszonylag kis számban látható. A cytoplasma keskeny, eosinophil. Malignitás igazolható B-5 NON HODGKIN LYMPHOMA szöveti képe. A limphoma tipizálása érdekében konzíliumi vizsgálatot kértünk mely follicularis lymphoma fennállását igazolta, a vizsgált mintában diffus megjelenéssel. Follicularis lymphoma, grade 2, vizsgált mintában diffúz megjelenéssel. Amit még fontos tudni hogy gyerekfej nagyságú tumorral küldtek a kórházba ez a hasamban helyezkedik el a zsírszövetben és burjánzása a vesék felé tartott ezért vizesedni kezdtem ödémás lett lábam kezem. Most azt gyógyszerekkel már kezelték. 60 éves vagyok. Izületi fájdalmaim vannak de minden más normális a vérkép vérszegénységet mutat semmi mást. A kérdésem: Mit jelent ez a diagnózis, hallottam hogy két fő fajtája van az indolens és az agresszív, ez melyik fajta mit kell róla tudni, van e esély a teljes meggyógyulásra belőle és mi a legjobb gyógymód? Jelenleg pestre a haematológiára küldtek kezelésre de semmit nem mondtak csak azt hogy ez egy rosszindulatú fajta nyirokdaganat. Úgy hallottam nagyon jó esélyekkel gyógyítható kemoterápiával kérem erősítsen meg ebben hogy igaz e. Részletes válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Harangozó László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza follikuláris limfóma témában

Kedves Kérdező! A limfóma a nyiroksejtek (limfocyták) rosszindulatú "daganata". A kóros sejtek jellemzői alapján osztályozzák a betegséget, ez alapján nagyon sok altípust lehet elkülöníteni, Önnél a vizsgálat follikuláris limfómát igazolt. Az egresszív és az indolens megnevezés a betegség általános lefolyására utal, vannak olyan szövettani típusok, amik ún. agresszív limfómák: ez azt jelenti, hogy a kóros sejtek gyorsan osztódnak, és kezelés nélkül hamar elhatalmasodik a betegség, viszont a kemoterápiára általában jól reagálnak. Az indolens limfómák esetében lassabb a sejtek osztódása, de a kemoterápiás kezelésre kevésbé érzékenyek. Ezek általános megfigyelések, minden betegnél egyedi, hogy adott kezelésre hogyan reagál. A follikuláris limfóma ilyen szempontból az indolens csoportba tartozik. Mindenképpen kemoterápiás kezelés szükséges, de az elmúlt években sokat fejlődött a limfómák kezelése, számos új és nagyon hatékony gyógyszer került forgalomba, amivel egyre jobb eredmények érhetők el. A teljes gyógyulásról előre nem lehet véleményt mondani, erre a lehetőséget a kezelések után a kezelőorvosától kell majd kérdeznie. Ami jelenleg a lényeg, mihamarabb olyan központba kerüljön, (gondolom Budapesten ilyen haematológiai osztályra küldték) ahol a limfómás betegek kezelésében nagy tapasztalat és a legkorszerűbb gyógyszerek állnak rendelkezésre és elkezdődjön a kezelés.

Kérdés: 2012. október 26., 16:35; Megválaszolva: 2012. november 01., 18:04
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Hasi ultrahang
Tisztelt Doktornő! Kb 1 hónapja írtam levelet Önnek, hogy lezajlott nálam egy pajzsmirigy gyulladás, ami teljesen felborította a vérképem és hogy...
Vérkép eredmények
Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Legutóbb írtam önnek azzal kapcsolatban, hogy vérvételen említették, hogy "sűrű a vérem állaga". Tudom, hogy...
Hepatitisz B bizonytalan lelet
Kedves Doktornő! Egy véradás alkalmával kiszűrtek, és nem adhatok a továbbiakban vért fertőző májgyulladás okán. Mutattak a következő...
Vérvételkor sűrű vér
Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Korábban ételintolerancia vizsgálathoz ujjbegyből magamnak vettem le vért kora reggel, ezt megelőzően viszont nem...
Alacsony fehérvérsejt, Vas és
Tisztelt Doktornő! Fiam 15-17 éves korában több betegségen ment keresztül (alacsony fehérvérsejtszám, strafirococcus aerus okozta...