Hasmenés, vírus fertőzés

Tisztelt Doktor Úr! Összefoglalom a történteket. A történet végére írom a jelenlegi helyzetet. Egy héttel ezelőtt véres volt a wc papír (05.01) egy székrekedést (04.28) követően néhány nappali utáni wc zést követően. A proktológián posterisan kúpot adtak. Minimális hiperaemia a hátsó comissurában a leleten (05 02) . Sok ülésnél még érzékeny. 05 08 án laza székletem volt, egy éttermi ebédet követően, a gyomrom is fáj, de nem érzem úgy, hogy túl sokat étkeztem volna. 05 09 én is laza széklet után a wc papíron világos piros folyékonyabb dolog volt, ami elkenhető (sajnos éppen menstruációm van, de már elmúlóban) . 05. 05 és 05.06 napon is paradicsom öntetes tésztát ettem. 2021 tavasszal a széklet vérteszt negatív volt. Szüleim testvéreinek és unokatestvérének idős korban volt rossz indulatú vastagbél daganat. 35 eves vagyok, nincs káros szenvedélyem. Van hogy székrekedésem van, van hogy laza, próbálom az étkezésem beállítani a diéta során, ami nehézkes. Nem naponta váltakozik ez. 05 09 én két székletem volt az egyiken volt egy vilagos piros folyékony dolog lehet hogy véres, a másik rendben volt reggel. Délután hánytam egyszer, ami vér csikos volt, és lázam volt. Otthon maradtam pihenni kekszet ettem és piritost.05.11 Szerdán délután ettem néhány kanál paprikás krumplit, de 05.12 csütörtök reggel ment a hasam ismét. Sárgás a székletem. Lázam nem volt többször. A gyomrom és a hasam fáj, hétvégen elutaztunk, ott kaphattam el? Csaladban egy főnek fájt a hasa. Tejes ételek után gyakrabban megy a hasam vagy a nehéz ételtől, de általában rendben van. Székletvertesztet hasmenésnél most nem csináltam. 2021 oktoberben voltam gasztroenterologian, mert a bal bordám alatt van hogy fáj, ott gázosabb a vastagbél a hasi uh szerint, de rendben van és zsirosabb a máj. 2021 aug vérkép is jó volt,és székletvérteszt negatív volt 2021 tavaszán. A 05.09 ei héten volt a hasmenésem, amiből jobban lettem, 05.19 én ettem káposztás tésztát, ez okozott hasmenést. Két egymás utáni napon végeztem székletvértesztet, ami negatív lett 05-.16 napján is. 05.21 én túrós tésztát is ettem és szóló levet ittam, továbbra is könnyed étrendet követek, halvány piros volt a törlésnél a papír és folyékony szerű, ez lehetett vér ismét? Visszatértem a paradicsomos ételekre is, 05.20 án is fogyasztottam pizzát két szeletet. Könnyű ételeket igyekszem enni, és visszatérni a normál étrendre is, keveset eszem, nem értem miért van hasmenés ami sárgásabb. Régebben az volt rám jellemző, hogy túlettem magam, és emiatt volt hasmenés. Egy hétig szedtem az enterolt, azt folytatni fogom. Várjak, hogy rendeződjön ez a széklet gond, és fájdalmas székelés, vagy Ön szerint ez a véres széklet szerűek, amik a hasmenésnél volt összesen háromszor, és a végbél gondnál előtte egyszer érdemes előbb a vastagbéltükrözést 40 év alatt is? Tisztelettel

Dr. Plósz János válasza visszatérő hasmenés témában

Vastagbél-tükrözés akkor indokolt, ha nyugtalanítják a panaszokat. Egyébként a legfiatalabb egyeneági rokon diagnóziskor életkora minusz 5 évvel indokolt a szűrővizsgálat. Ha a vérzés ismétlődik, akkor szintén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot (riasztó tünet még a nem magyarázható testsúlyvesztés, éjszakai ágynyugalmat megzavaró panasz, hányás, visszaatérő hasi fájdalom). Lezajlott gyomor-bélhurut után hónapokig előfordulhatnak bélpanaszok (haspuffadás, hasmenés, stb.). Ennek rendezésére a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezések, bő folyadék- és rostfogyasztás, probiotikumok tartósabb használata lehet alkalmas (1 hetes Enterol kúra időben és összetevőben is kevésnek tűnik).

Kérdés: 2022. május 21., 16:03; Megválaszolva: 2022. május 21., 18:03
Kérdések és válaszok: Haspuffadás
Hasi fájdalom konstans
Üdvözletem! Segitséget szeretnék kérni, Ön mit gondol. Harmadik napja lesz, hogy fáj a hasam, gyakorlatilag konstans. Hétfő este megmaradt gyors...
Bal bordánál fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! 2022.05.26 án belélegeztem a torkomba egy nyárfa pihét, még délután is éreztem, nagyon erősen köhögtem, hogy elmúljon a...
Széklet kérdés
Tisztelt Doktor Úr! Ebben az előzményben javasolta a vastagbéltükrözést, de nem sürgetően. Hány évesen ajánlott először? A puffadás szokott...
Széklet kérdés
Tisztelt Doktor Úr! Ez volt az előzmény kérdésem. 05 09 én két székletem volt az egyiken volt egy vilagos piros folyékony dolog lehet hogy véres...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktorúr! Már több éve, hogy IR-re kezelnek napi 2000 mg Adimet XR-t szedek. Ill. a pajzsmirigy mükodéssel is vannak gondok. Bár a...