SIBO, bélhangok

Tisztelt doktor úr! Tavasszal széklet elasztáz teszttel kiderült, hogy a hasnyálmirigyem nem termel elég enzimet (a 200-as referenciaérték helyett 180 volt az érték) , azóta Kreon tablettát szedek. Talán a régóta tartó nem tökéletes emésztés hatására egyúttal SIBO-val is diagnosztizáltak (már 60 perc után 53 PPM volt az érték a <20 helyett, de utána csökkenni kezdett) , a fő tünetek: lágy széklet, puffadás, erős gázosodás voltak. A májusi Normix-kúra és probiotikum, illetve antibakteriális hatású kiegészítők hatására az állapotom nagyon sokat javult június-júliusra, a székletem is rendeződött. Bő egy hete viszont ismét megjelent a puffadás, valamelyest a gázosodás is, és gyakoriak (főleg reggel) a morgó bélhangok. Súlyos panaszokat mindez nem okoz egyelőre, de olvastam róla, hogy a SIBO kiújulhat. Hogy ez történt-e, azt nem tudom biztosan, hiszen a laktulóz teszt előtt hetekig nem lehetne probiotikumot szedni, amit én még mindig szedek. Érdemes lehet egy újabb hatnapos Normix-kúrát megcsinálni (van ennek bármi veszélye anélkül, hogy ismét, teszttel igazolódott volna a SIBO)? Esetleg tünetileg a Duspatalin, Espumisan a megoldás (a háziorvos ezt vetette fel)? Mit javasol? A tavasszal kezelő gasztroenterológushoz szeptember előtt nem jutok el, és addig nem szívesen várnék kezeletlenül, nehogy rosszabbodjanak a tünetek, ezért kérem az ön segítségét. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza SIBO témában

Véleményem szerint a bélflórát befolyásoló természetes szerek ("antibiotikumok") használata, esetleg FODMAP diéta elég lehet, a tüneti szerek pedig szintén segíthetnek (Duspatalin, Gastropan). Teszt nélkül gyógyszeres kúrát nem javasolnék.

Kérdés: 2021. augusztus 05., 11:15; Megválaszolva: 2021. augusztus 06., 20:17
Kérdések és válaszok: Haspuffadás
Kiértékelés
Üdvözlöm. Régóta tartó hasfájással és puffadással küzdök. Voltam több vizsgálaton, gyomor (negatív) és vastagbéltükrözés Sibo gyanúját...
SIBO vagy sem?
Tisztelt Dr Plósz János! Laktuloz kilégzésem eredménye: 40percig 0, 60-nál 21, 80-nál 24, 100-nál 31, 120-nál és 140-nél pedig 34. Az orvos nem...
M2PK positive, Colitis Ulcerosa
Tisztelt Doktor Úr! 2012. évben, véres-nyákos széklet miatt végzett teljes colonoskopia után a lelet szerint a „colon ny.h. végig ép, a haustratio...
Puffadás, hasfájás, változó...
Jó napot! Egy számomra elég furcsa problémám van már lassan 7éve, voltam pár kivizsgáláson de mivel eltérő panaszaim vannak így évek kellettek...
Hisztamin intolerancia
Tisztelt doktor Úr! Tartós pufadásom kivizsgálása során szinte minden leletem negatív volt (tükrözés, hasi uh stb) . Saját kérésemre DAO enzim...