SIBO vagy sem?

Tisztelt Dr Plósz János! Laktuloz kilégzésem eredménye: 40percig 0, 60-nál 21, 80-nál 24, 100-nál 31, 120-nál és 140-nél pedig 34. Az orvos nem igazán volt biztos abban hogy ez pozitív. Ön szerint pozitívnak mondható? (Tüneteim: gázkepzodes, a has bal oldalán köldök mellett leginkább, van ott egy kitapintható buborék is sokszor, nyomja fel a gyomrom tartalmát, teltsegerzet, feszülő, tekergető érzés a köldök körül szintén. Hasmenés és székrekedés nincs. Mivel egy év alatt 20kikot fogytam akaratlanul és azóta se jött vissza csináltunk számos labort, gyomortükrözést, sima és enterográfiás CT-t, ételintolerancia vizsgálatokat, szóval mindent. Szóval ez pozitív vagy sem? Továbbá katpam azért egy 9 napos Normix kúrát+probiotikumot, de ajánlotta a Gelsectant (Duspatalin nem ért semmit) , milyen sorrendben szedjem? Mert ha egyszerre és jobb lesz akkor nem tudom majd mitől. Bár ha pozitív a kilégzéses teszt akkor egyértelműen a Normix, de erre se kaptam igazából választ. Köszönöm szépen a segítséget!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza SIBO témában

A kilégzési teszt során a 2 órán belüli 20 ppm fölötti érték pozitívnak számít, így a SIBO igazolható (bár tényleg hozzá kell tenni, hogy az értékek nem túl magasak) . Szóval a Normix kúra indokolt lehet. A Gelsectan-nak járulékos jótékony hatása lehet, kipróbálni érdemes (ha fokozott bélpermeabilitás is jelen van, abban segíthet) . A SIBO sajnos tud makacs lenni, illetve visszatérésre is hajlamos.

Kérdés: 2021. január 07., 14:57; Megválaszolva: 2021. január 07., 16:46
Kérdések és válaszok: Haspuffadás
SIBO, bélhangok
Tisztelt doktor úr! Tavasszal széklet elasztáz teszttel kiderült, hogy a hasnyálmirigyem nem termel elég enzimet (a 200-as referenciaérték helyett 180...
Kiértékelés
Üdvözlöm. Régóta tartó hasfájással és puffadással küzdök. Voltam több vizsgálaton, gyomor (negatív) és vastagbéltükrözés Sibo gyanúját...
M2PK positive, Colitis Ulcerosa
Tisztelt Doktor Úr! 2012. évben, véres-nyákos széklet miatt végzett teljes colonoskopia után a lelet szerint a „colon ny.h. végig ép, a haustratio...
Puffadás, hasfájás, változó...
Jó napot! Egy számomra elég furcsa problémám van már lassan 7éve, voltam pár kivizsgáláson de mivel eltérő panaszaim vannak így évek kellettek...
Hisztamin intolerancia
Tisztelt doktor Úr! Tartós pufadásom kivizsgálása során szinte minden leletem negatív volt (tükrözés, hasi uh stb) . Saját kérésemre DAO enzim...