Hasi keringés

Tisztelt Doktor Nő! Évek óta refluxxal is küzdök. Vékony testalkatú nő vagyok. Nagyon sokszor érzem a hasamban az aorta lüktetését erősen. Volt már több hasi ultrahangom, mind negatív volt. Sokszor van hasfájdalmam, de elég stresszes az életem és sokszor pánikolok. A napokban is készült egy kontroll hasi ultrahangom, mert 2 hétig váltakozó volt a székletem, eléggé legyengültem és sokat feküdtem. Tegnapi nap folyamán pedig fél fekvő állapot közben jött egy olyan érzés, mintha nem mozogna a gyomrom. A fülem elkezdett csengeni és fura dobogó hang volt benne és a hasi aortám nagyon lüktetett. Megérintve szinte erős áramló érzés is érződött benne. Ami aztán hol erősebb volt, hol lassabb. Kissé szédültem és fej résznél hideg-meleg érzés váltakozott. A gyomormozgásom meg abban a 30 percben szinte semmi nem volt, mintha görcsben lett volnál az egész és nehéz érzés volt. Elkezdtem mozogni, illetve pisiltem egyet és nagy nehezen pici gyomormozgások beindultak és ezzel csökkent a panasz is. Aztán este pont az ellenkezője volt, alig lehetett érezni a lüktetését. Attól, hogy negatív lett az ultrahangom, lehet probléma az aortával vagy a keringéssel a hasban? Vagy esetleg pánikbetegség okozza? Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza aorta lüktetés témában

Kedves Kérdező! Az alap probléma nem keringési zavar, hanem inkább a gyomor- és bélmozgások rendellenességének következményei. A puffadt has átveszi az aorta lüktetését, amit vékony embernél könnyebb észlelni. Az ijedtség és rossz közérzet gyorsabb pulzust eredményez. Ezek a mechanizmusok állhatnak a panasz hátterében. Hasi ultrahang vizsgálat során egyébként az aorta nagyságáról és szerkezetéről is tudnak véleményt mondani. Elsősorban gasztroenterológiai kontroll vizsgálatot javasolnék, lehet hogy bélmozgást, vagy emésztést segítő gyógyszer megelőzné a panaszokat.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2019. november 28., 16:29; Megválaszolva: 2019. november 29., 20:44
Kérdések és válaszok: Haspuffadás
M2PK positive, Colitis Ulcerosa
Tisztelt Doktor Úr! 2012. évben, véres-nyákos széklet miatt végzett teljes colonoskopia után a lelet szerint a „colon ny.h. végig ép, a haustratio...
SIBO, bélhangok
Tisztelt doktor úr! Tavasszal széklet elasztáz teszttel kiderült, hogy a hasnyálmirigyem nem termel elég enzimet (a 200-as referenciaérték helyett 180...
Puffadás, hasfájás, változó...
Jó napot! Egy számomra elég furcsa problémám van már lassan 7éve, voltam pár kivizsgáláson de mivel eltérő panaszaim vannak így évek kellettek...
Hisztamin intolerancia
Tisztelt doktor Úr! Tartós pufadásom kivizsgálása során szinte minden leletem negatív volt (tükrözés, hasi uh stb) . Saját kérésemre DAO enzim...
Kiértékelés
Üdvözlöm. Régóta tartó hasfájással és puffadással küzdök. Voltam több vizsgálaton, gyomor (negatív) és vastagbéltükrözés Sibo gyanúját...