• Haspuffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr, az első kérdésem az lenne, hogy a frissen kapott keményítő terhelés eredményét Ön milyennek véli? ( Vércukor terhelés: 0perc-- 5.0mmol/L, 30p--5.9, 60p --4.7 90p--4, 7, 120p-4, 4.) Azt olvastam Önöknél, hogy amennyiben nem emelkedik, akkor pozitív, de nem tudom, hogy az 30 perces emelkedés az lényegi emelkedés-e vagy nem számottevő, és akkor az eredmény pozitív. Második kérdésem, mi lehet még: Pár éve kezdődtek a haspuffadás tüneteim, amik egyre erősebbé váltak, gyakori szélgörcsökkel, olyan puffadással, hogy görnyedve tudtam csak néha tőle járni. Aztán az állami gasztroenterológián (kb. 1 éve) tejcukor érzékenységet (genetikai) állapítottak meg, illetve SIBO-t (laktulóz kilégzés). Csak laktózmentes diétát írtak elő. Urológián minden rendben volt. Hasmenésem nem volt. Cöliákia negatív. Tüneteim valamelyest csökkentek a diétával. 3 hónapja észrevettem, hogy hiába tartok laktózmentes diétát most már lényegében mindenre (és éhgyomorra is) felpuffadok. Reggel még lapos hassal (67 kg, 184 cm, férfi) kelek, de már rá félórára felpuffadok és most már nem csak az alsóhas, hanem a felső része is teljesen felpuffad a hasamnak már éhgyomorra is. Észrevettem, hogy a székletem nyákos (nem véres, nincs hasmenés). SIBOT állapított meg megint az orvos. Normixot kaptam (3x2 10 napig). (Közben voltam laktulóz teszten, de az még a Normix szedése előtt negatív lett ). PROGASTO 825 öt is fogyasztottam. Stressz nincs, depresszió már inkább az állapot miatt. Fáradékony vagyok, kedvtelen. A közérzetem borzalmas. gyakori szélgörcsök miatt is kerülöm a társaságot. Szexuális aktivitásom pedig minimálisra csökkent. A keményítő-teszt egy magánorvosnál volt nem rég, de még csak az eredményét kaptam meg ma (barmi ott is a következő alkalommal lesz 1 hónap múlva...)és így telnek a hónapok... De nem igazán érzem, hogy komolyan vennék a panaszaimat, holott egyre inkább tönreteszi az életemet, a párkapcsolatomat, a munkabeli sikereimet is. És nem túl sok bizalom van már bennem. Kérem adjon tanácsot, mit lenne még érdemes vizsgálni. Következő eredmény foodteszt lesz és fruktóz teszt majd (3 hét múlva). (A laktózmentes diátát 100%-ban tartottam, már csak én főzök- és minden összetevőt ismerek már lassan sajnos...) Köszönöm előre is ÖNNEK. Üdv. Ádám A mellékelt képen még csak az alsó has, most pedig már a felső rész is (néha még jobban) kidudorodik.

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        Ha étkezés nélkül is kialakul a haspuffadás, akkor az jó eséllyel fokozott levegőnyelés eredménye (egyéb okok esetén azért szükséges a provokáló faktor bevitele). Szóval első körben az javasolnám, hogy próbálja a levegőnyelést kerülni (lassú evés-ivás-beszéd, "üres" nyelések kerülése, orrlégzés helyreállítása. A keményítő-terhelés eredményét az Althausen képlet segítségével lehet értékelni, de ehhez cukorterhelés is szükséges.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. április 13., 12:54; Megválaszolva: 2018. április 15., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor úr Panaszaim több mint félve fent állnak.Székelés utáni nagyon erős haspuffadással kezdődött de ez mindig helyre is állt 1-2 óra alatt gyógyszer nélkül. De egy nagyon erős haspuffadás alkalmával elmentem futni, nagyon nem...
        Tisztelt Doktor úr, az első kérdésem az lenne, hogy a frissen kapott keményítő terhelés eredményét Ön milyennek véli? ( Vércukor terhelés: 0perc-- 5.0mmol/L, 30p--5.9, 60p --4.7 90p--4, 7, 120p-4, 4.) Azt olvastam Önöknél, hogy...
        2011-ben kezdődött, mellkasi fájdalom, jobb váll fájdalma, hőemelkedés ( 36, 6 állandó stabil helyett 36, 8 és 37, 5 között ingadozik), lapockafájdalom, vándorló hátfájdalom, vándorló hasi fájdalom, torokfájás, hasmenés,...
        Tisztelt Doktor Úr! Csatoltam a fiam vérvétel és laktózérzékenységről szóló leleteit. Kérem segítségét, mert sajnos azt látom, hogy amikor nem eszik tejes dolgokat akkor is puffad és görcsöl a hasa. Próbálok neki kiváltani mindent a...
        Tisztelt Doktorúr! 26 éves fiú vagyok. Mindig stabil 36, 6 fok volt a testhőm, csak akkor változott hogyha betegvoltam. De 2012 óta változott valami. A székelés rendszertelenné vált, azóta a híg, szinte hasmenésszerű széklet váltogatja a...
        Tisztelt Szigeti Nóra doktornő! Tisztelettel elnézését kérem levelem zavarásával, de egy számomra fontos problémával fordulok a doktornőhöz. Múlt hét előtti vasárnap (november 15-én)10 nappal ezelőtt vacsorára ettem egy pékségben...