• Puffadás, hasfájás több éve

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv! Már több mint 2 éve küzdök a mindennapos puffadással. Általában a délutáni órákban kezdődik és egészen reggelig tart. Sajnos már a közérzetemre és az általános hangulatomra is nagyon rossz hatással van. Voltam már gasztroenterológián, természetgyógyásznál, ételallergia vizsgálaton, hasi ultrahangon és laborban többször is, de sehol nem találtak semmi konkrét dolgot. Több helyen a tejet említették (egyik helyen a laktózt, másikon a kazeint) mint kiváltó okot, de már több mint 1 éve elhagytam minden tejterméket és a tünetek megmaradtak. Gyakran hallok és érzek korgó, morgó hangot amikor puffadok, de nem mindig. Ezenkívül más tünet nincsen. Székletem általában normális, nagyritkán nyálkás, olyankor a puffadás is különösen erős és borzasztó diszkomfort érzettel is párosul. Egyéb betegségeim: egészen fiatal korom óta fennálló atópiás dermatitis, illetve az utóbbi fél évben vissza-visszatérő szédülés. 180cm vagyok és 86kg. Sokmindent próbáltam már, vitaminokat, tisztító és probiotikum kúrákat, de egyik sem használt. Hátha Önök találkoztak már hasonlóval, vagy tudnak esetleg valamilyen megoldást számomra. Előre is köszönöm szépen a választ!

        Dr. Plósz János válasza a IBS, Puffadás témában

        Az objektív haspuffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése, valamint a rendszeres testmozgás segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós és kombinált használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett.Hasonló tüneteket okoz a vékonybél bakteriális kontaminációja, ez H2 kilégzési teszt segítségével mutatható ki.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2015. október 26., 13:29; Megválaszolva: 2015. október 26., 17:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr. már korábban is írtam. Azóta gyomortükrözésen volta. REflux és epés refleux lett megállapítva. Most az alhasam fáj, görcsölget. Ez is szokott stresszesebb időszakban, és most vizsgaidőszak van. Vérvételen voltam,...
        Tisztelt Doktor Nő! Évek óta refluxxal is küzdök. Vékony testalkatú nő vagyok. Nagyon sokszor érzem a hasamban az aorta lüktetését erősen. Volt már több hasi ultrahangom, mind negatív volt. Sokszor van hasfájdalmam, de elég stresszes az...
        Kedves Doktor úr Panaszaim több mint félve fent állnak.Székelés utáni nagyon erős haspuffadással kezdődött de ez mindig helyre is állt 1-2 óra alatt gyógyszer nélkül. De egy nagyon erős haspuffadás alkalmával elmentem futni, nagyon nem...
        Tisztelt Doktor úr, az első kérdésem az lenne, hogy a frissen kapott keményítő terhelés eredményét Ön milyennek véli? ( Vércukor terhelés: 0perc-- 5.0mmol/L, 30p--5.9, 60p --4.7 90p--4, 7, 120p-4, 4.) Azt olvastam Önöknél, hogy...
        2011-ben kezdődött, mellkasi fájdalom, jobb váll fájdalma, hőemelkedés ( 36, 6 állandó stabil helyett 36, 8 és 37, 5 között ingadozik), lapockafájdalom, vándorló hátfájdalom, vándorló hasi fájdalom, torokfájás, hasmenés,...
        Tisztelt Doktor Úr! Csatoltam a fiam vérvétel és laktózérzékenységről szóló leleteit. Kérem segítségét, mert sajnos azt látom, hogy amikor nem eszik tejes dolgokat akkor is puffad és görcsöl a hasa. Próbálok neki kiváltani mindent a...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.