Puffadás, laktózintolarencia

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Közel két éve diagnosztizáltak laktózintolarenciát nálam két év orvostól orvosig járkálás után. Tüneteim tipikusak voltak: hasmenés, hányinger, puffadás, fejfájás, rossz közérzet. A diagnózis óta szigorú laktózmentes diétát tartok, (szükség esetén szedem a Lactase-t) kerülöm a fehér lisztet, cukrot, sok gyümölcsöt, rostos ételt fogyasztok, az alacsony GI-index figyelembe vételével állítom össze az étrendet, hetente 2-3 órát mozgok. Ennek ellenére időnként hetekig rossz a közérzetem, émelygek, hányingerem van, előfordul, hogy napi többször van (nem hasmenéses) székletem, "morog" a hasam, de a legrosszabb a puffadás. Mindegy mit eszem, jelentkezik a puffadás, különösen délután rossz a helyzet. Ülőmunkát végzek, nagyon kellemetlen tud lenni. Probiotikumot rendszeresen szedek, váltogatva azokat bizonyos időközönként. Valamit javít a helyzeten, pl. az émelygés csökken vagy megszűnik, de a puffadás nem. (Ha elhagyom a probiotikumot, rosszabbodik az állapotom) . Már sokszor alig merek enni valamit, mert rettegek a puffadástól. De néha evés előtt puffadok. (Kétszer kaptam Normixot a gasztroenterológustól. Átmenetileg segített valamit.) A puffadásra recept nélkül kapható gyógyszerek nem igazán segítenek, szinte semmit. Vannak teljesen panaszmentes időszakok, változó hosszúsággal, de nem tudok rájönni, hogy mitől (étel, stressz? ) lesz egyszerre megint rosszabb. Csak a stressz (eléggé aggógó, lelkiismeretes típus vagyok, túlterheltnek is érzem magam) okozhatja a puffadást? Én nem tartom valószínűnek. Nagyon tanácstalan és elkeseredett vagyok, mert nagyon megnehezíti ez az állapot az életemet, sokszor nagyon nehéz tartanom magam a munkahelyen, családban. Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Sz. Liza

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza puffadás témában

A hosszú ideje fennálló, hullámzó, de alapjaiban változatlan panaszok tényleg funkcionális betegség irányába vezetik a diagnózist. Ez esetben szervi eltérést vizsgálatokkal nem tudunk kimutatni, a panaszt a megváltozott bélmotilitás illetve bélbeidegzés okozhatja. A stressz fokozhatja ezen betegségcsoportban a panaszokat (akár haspuffadás, akár hasi fájdalom esetén) . Az életmódi változtatások nagyon jók, esetleg gyógyszeresen megpróbálható Dicetel tabl. alkalmazása (napi 2x2 dózisban) .

Kérdés: 2011. december 07., 08:04; Megválaszolva: 2011. december 09., 14:55
Kérdések és válaszok: Haspuffadás
Puffadás, hajnali görcsös nyomó...
Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim több éve tartanak amelyek a következők: Hajnali órákban erősen nyomó érzésre ébredek, melyet körkörösen...
haspuffadás, gyomorfájás
Tisztelt Szigeti Nóra doktornő! Tisztelettel elnézését kérem levelem zavarásával, de egy számomra fontos problémával fordulok a...
Kellemetlen hasi panasz
Kedves Plósz doktor! Kellemetlen puffadástól szoktam szenvedni. A legfurcsább az, hogy akkor is jelentkezik, ha bulikázunk és másfél - két napig...
Emésztési nehézségek terhesség...
26 hetes kismama vagyok, és nagyon nehezen működik az emésztésem, szinte majd szétdurranok egy-egy étkezés után. Nekem nem a hasam, hanem a gyomrom...
Gyomorfájdalom
Kedves doktornő! Kb 2 hete fájdalmat érzek a gyomrom környékén, olykor hányinger is társul a fájdalomhoz, és esetenként nyomásra a baloldal...