• Puffadás, laktózintolarencia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!! Közel két éve diagnosztizáltak laktózintolarenciát nálam két év orvostól orvosig járkálás után. Tüneteim tipikusak voltak: hasmenés, hányinger, puffadás, fejfájás, rossz közérzet. A diagnózis óta szigorú laktózmentes diétát tartok, (szükség esetén szedem a Lactase-t)kerülöm a fehér lisztet, cukrot, sok gyümölcsöt, rostos ételt fogyasztok, az alacsony GI-index figyelembe vételével állítom össze az étrendet, hetente 2-3 órát mozgok. Ennek ellenére időnként hetekig rossz a közérzetem, émelygek, hányingerem van, előfordul, hogy napi többször van (nem hasmenéses) székletem, "morog" a hasam, de a legrosszabb a puffadás. Mindegy mit eszem, jelentkezik a puffadás, különösen délután rossz a helyzet. Ülőmunkát végzek, nagyon kellemetlen tud lenni. Probiotikumot rendszeresen szedek, váltogatva azokat bizonyos időközönként. Valamit javít a helyzeten, pl. az émelygés csökken vagy megszűnik, de a puffadás nem. (Ha elhagyom a probiotikumot, rosszabbodik az állapotom). Már sokszor alig merek enni valamit, mert rettegek a puffadástól. De néha evés előtt puffadok. (Kétszer kaptam Normixot a gasztroenterológustól. Átmenetileg segített valamit.) A puffadásra recept nélkül kapható gyógyszerek nem igazán segítenek, szinte semmit. Vannak teljesen panaszmentes időszakok, változó hosszúsággal, de nem tudok rájönni, hogy mitől (étel, stressz?) lesz egyszerre megint rosszabb. Csak a stressz (eléggé aggógó, lelkiismeretes típus vagyok, túlterheltnek is érzem magam) okozhatja a puffadást? Én nem tartom valószínűnek. Nagyon tanácstalan és elkeseredett vagyok, mert nagyon megnehezíti ez az állapot az életemet, sokszor nagyon nehéz tartanom magam a munkahelyen, családban. Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Sz. Liza

        Dr. Plósz János válasza a Puffadás, laktózintolarencia témában

        A hosszú ideje fennálló, hullámzó, de alapjaiban változatlan panaszok tényleg funkcionális betegség irányába vezetik a diagnózist. Ez esetben szervi eltérést vizsgálatokkal nem tudunk kimutatni, a panaszt a megváltozott bélmotilitás illetve bélbeidegzés okozhatja. A stressz fokozhatja ezen betegségcsoportban a panaszokat (akár haspuffadás, akár hasi fájdalom esetén). Az életmódi változtatások nagyon jók, esetleg gyógyszeresen megpróbálható Dicetel tabl. alkalmazása (napi 2x2 dózisban).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 07., 08:04; Megválaszolva: 2011. december 09., 14:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr, az első kérdésem az lenne, hogy a frissen kapott keményítő terhelés eredményét Ön milyennek véli? ( Vércukor terhelés: 0perc-- 5.0mmol/L, 30p--5.9, 60p --4.7 90p--4,7, 120p-4,4.) Azt olvastam Önöknél, hogy...
        2011-ben kezdődött, mellkasi fájdalom, jobb váll fájdalma, hőemelkedés ( 36,6 állandó stabil helyett 36,8 és 37,5 között ingadozik), lapockafájdalom, vándorló hátfájdalom, vándorló hasi fájdalom, torokfájás, hasmenés, székletváltozás...
        Tisztelt Doktor Úr! Csatoltam a fiam vérvétel és laktózérzékenységről szóló leleteit. Kérem segítségét,mert sajnos azt látom, hogy amikor nem eszik tejes dolgokat akkor is puffad és görcsöl a hasa. Próbálok neki kiváltani mindent a...
        Tisztelt Doktorúr! 26 éves fiú vagyok. Mindig stabil 36,6 fok volt a testhőm, csak akkor változott hogyha betegvoltam. De 2012 óta változott valami. A székelés rendszertelenné vált, azóta a híg, szinte hasmenésszerű széklet váltogatja a...
        Tisztelt Szigeti Nóra doktornő! Tisztelettel elnézését kérem levelem zavarásával, de egy számomra fontos problémával fordulok a doktornőhöz. Múlt hét előtti vasárnap (november 15-én)10 nappal ezelőtt vacsorára ettem egy pékségben...
        Tisztelt Doktor Úr! A panaszaim 4-5 napja kezdődtek. Az irodában ülve hirtelen rámjött a székelési inger, és a szokottnál lágyabb székletem volt. Ezzel együtt elkezdett erősen fájni a hátam, középtájon. A székletem azóta egy kicsit...