Gyermek növekedése

Tisztelt Doktornő! Növekedési problémával kapcsolatban szeretném kérni a véleményét. Kisebbik fiúgyermekem (szül. 1998.07.31.) jelenlegi testmagassága 140 cm, testsúlya 33, 5 kg. Kostársaihoz képest "nagyon" alacsonynak találjuk. Ugyanakkor nem beteges, étvágya a méreteihez képest elfogadhatónak tűnik. A serdülés jelei még nem mutatkoznak rajta. Bízhatunk -e abban, hogy átlagos testmagasságot fog elérni? Néhány adat még róla: születéskor 3100 gr és 52 cm, 2004 augusztusában 15, 5 kg, 106 cm volt. Az év elején (2011.01.01.) 136 cm és 29, 5 kg voltak az adatai. Feleségem és az én családomban is megtalálhatóak alacsony (a nők között akár 155 cm is) és magas (180 cm) emberek. Én 164 cm, a feleségem 167 cm magas. A probléma (ha probléma) azért is gondolkodtatott el, mert én magam a testmagaságom 14 éves korom körül már elértem, illetve nagyobbik fiúgyermekünk (aki csak 20 hónappal idősebb) jelenleg 180 cm magas. Véleményét előre is köszönve, Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a testmagasság témában

Kedves Kérdező! Kisfiuk valóban alacsony méretű a korosztályához képest. Pont azon a határon van ahol már javasolt az orvosi kivizsgálás. Ilyen esetben növekedési hormon, pajzsmirigyhormon stb. vizsgálatokat szoktak végezni. Természetesen az is lehet, hogy a serdülés beindultával 1 év alatt 15 cm-t is nő, de azt javaslom, hogy háziorvosuktól kérjenek egy beutalót a gyermekendokrinológia szakrendelésre egy kivizsgáláshoz. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász szakorvos

Kérdés: 2011. október 26., 12:22; Megválaszolva: 2011. október 29., 16:37
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek