• Komoly a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornö/ur! A baratnöm 2hos kislanyanak vesemedence tagulata van, a pontos diagnozis:a jobb vese üregrendszere jelzetten tagabb, a pyelon 8*3*2mm, a bal vese üregrendszere mersekelten tagabb, a kehelyszarak atmeröje 3-6mm, a pyelon 7*5*4mm.Szeretnem megkerdezni, hogy ez mit jelent? Es, hogy ez mennyire komoly betegseg? Valaszat köszönöm!  

        WEBBeteg szakértő válasza a vesetágulat témában

        Tisztelt Hölgyem/Uram!

        Az Ön által leírt adatok enyhe fokú vesemedencetágulatot jelentenek. Leggyakrabban mellékleletként derül fény erre, okának a csecsemők felnőttekhez képest fokozott folyadékbevitelét ill. a vesemedence/húgyvezeték vizelettovábbító képességének relatív alacsonyabb szintjét tartják. Az esetek többségében ártalmatlan és fokozatosan megszűnik az élet első 2-3 évében. Azonban ha ilyet mutatnak ki, mindenképpen rendszeres követés javasolt, mert hátterében állhat: 1. vizeletelfolyási zavar (a húgyutak - elsősorban a húgyvezeték szűkülete),  2. vesico-ureteralis reflux (rövidítve: VUR - ilyen állapot esetén a vizelet a normálistól eltérően, a hólyag és a húgyvezeték közötti "szelep" nem megfelelő működése miatt, a hólyagból visszafelé is áramlik a vesék felé - a hólyagteltségtől függően). A legnagyobb átmérőben 7 ill. 8 mm-es tágulat esetén szerencsére az igen súlyos, sebészeti beavatkozást igénylő szűkület valószínűsége igen kicsi (súlyos tágulatnak - ebben az életkorban - 15-16 mm-es  ill. ettől nagyobb tágulatot tartanak a legtöbb centrumban, ilyenkor további vizsgálat is szükséges). A VUR húgyúti fertőzésre hajlamosíthat, ezért láz esetén mindenképpen 24 órán belül vizeletvizsgálat javasolt! Ha vizeletfertőzés lép fel, szintén további vizsgálatok szükségesek (cystographia) a VUR kimutatására. Jelenleg az Ön által leírt tágulat nem aggasztó, ellenőrzése 2-3 hónap múlva szükséges. Ha a tágulat jelentősen fokozódik ill. ha húgyúti fertőzés igazolódik lázas betegség hátterében (láz esetén a vizeletet meg kell vizsgálni! )  akkor szükséges további vizsgálatok végzése (izotópos vesevizsgálat, speciális röntgenvizsgálatok).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-09 22:40:30; Megválaszolva: 2010. február 09., 22:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: