• Bélgyulladás és fruktózszegény diéta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr, 3, 5 éves kisfiam kb 2 éve kivizsgálás alatt áll.Tünetei:durva hasi görcsös fájdalom, szédülés, fejfájás, magas láz, hirtelen meginduló zöldes sárga váladék az orrból, nyálfolyás, pár napig székrekedés, utána híg széklet, ebben az időszakban alvászavar, hangos izületi ropogások(főleg csípő tájékon), mostanában visszaterő gyulladás a húgycsőnél. A tünetek 2-3 hétig eltartanak(a láz és a durva hasfájás kivételével).Ezek az epizódok random visszatérnek, akár két hónap is eltelik a közöttük.Bár hetente legalább egyszer említi a köldök feletti fájdalmat. Allergia vizsgálat negatív, hasi uh szintén. Viszont semmi puffasztó, ételt, illetve gyümölcsöt nem tud enni, mert 2 héten belül jelentkeznek a tünetek, így most fruktózszegény diétán vagyunk.2x próbáltam visszaterhelni, de mindig jöttek a fenti tünetek, így gyümölcsöt, illetve az abból készült ételeket kb 1 hónapja nem eszi, azóta durva hasfájás nem volt. A széklete viszont még mindig krémes, darabos.Nemrég magán úton kértem széklet vizsgálatot, melynél eltérés mutatkozott. Széklet lueukocita(PMN elasztáz) szint 182 ng/ml, határérték 0-62.Gyerekorvos szerint kisebb gyulladás, de én aggódom. Kérem szíveskedjen véleményezni. Nagyon köszönöm: Edit

        Dr. Balogh Andrea válasza a hasi fájdalom témában

        Kedves Kérdező! Először is minden elismerésem az Önöké, hogy sikerült kiszűrniük, hogy a kisfiuknak a gyümölcs problémát okoz. A leukocyta jelenléte a székletben valóban gyulladásra utal, de ez lehet a korábban elfogyasztott gyümölcsös ételek által kiváltott bélgyulladás eredménye. Mivel hasi panaszai már alig vannak így feltehetőleg a gyulladás is húzódik vissza. A nagy gondot valószínűleg a gyümölcs okozta, érdemes még arra odafigyelni, hogy van-e emellett valami étel ami kisebb panaszt okozhat és akkor azt ki kellene hagyni az étkezéséből a kicsinek. Ezt a vizsgálatot 1 hónap múlva meg lehetne ismételni és az érték változásából lehet arra következtetni, hogy a gyulladás nő, stagnál, csökken és ennek függvényében a teendőket is újra lehet gondolni. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 20., 15:31; Megválaszolva: 2018. november 24., 18:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: