Bélgyulladás és fruktózszegény diéta

Tisztelt Doktornő/Úr, 3, 5 éves kisfiam kb 2 éve kivizsgálás alatt áll.Tünetei: durva hasi görcsös fájdalom, szédülés, fejfájás, magas láz, hirtelen meginduló zöldes sárga váladék az orrból, nyálfolyás, pár napig székrekedés, utána híg széklet, ebben az időszakban alvászavar, hangos izületi ropogások (főleg csípő tájékon) , mostanában visszaterő gyulladás a húgycsőnél. A tünetek 2-3 hétig eltartanak (a láz és a durva hasfájás kivételével) .Ezek az epizódok random visszatérnek, akár két hónap is eltelik a közöttük.Bár hetente legalább egyszer említi a köldök feletti fájdalmat. Allergia vizsgálat negatív, hasi uh szintén. Viszont semmi puffasztó, ételt, illetve gyümölcsöt nem tud enni, mert 2 héten belül jelentkeznek a tünetek, így most fruktózszegény diétán vagyunk.2x próbáltam visszaterhelni, de mindig jöttek a fenti tünetek, így gyümölcsöt, illetve az abból készült ételeket kb 1 hónapja nem eszi, azóta durva hasfájás nem volt. A széklete viszont még mindig krémes, darabos.Nemrég magán úton kértem széklet vizsgálatot, melynél eltérés mutatkozott. Széklet lueukocita (PMN elasztáz) szint 182 ng/ml, határérték 0-62.Gyerekorvos szerint kisebb gyulladás, de én aggódom. Kérem szíveskedjen véleményezni. Nagyon köszönöm: Edit

Dr. Balogh Andrea válasza hasi fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Először is minden elismerésem az Önöké, hogy sikerült kiszűrniük, hogy a kisfiuknak a gyümölcs problémát okoz. A leukocyta jelenléte a székletben valóban gyulladásra utal, de ez lehet a korábban elfogyasztott gyümölcsös ételek által kiváltott bélgyulladás eredménye. Mivel hasi panaszai már alig vannak így feltehetőleg a gyulladás is húzódik vissza. A nagy gondot valószínűleg a gyümölcs okozta, érdemes még arra odafigyelni, hogy van-e emellett valami étel ami kisebb panaszt okozhat és akkor azt ki kellene hagyni az étkezéséből a kicsinek. Ezt a vizsgálatot 1 hónap múlva meg lehetne ismételni és az érték változásából lehet arra következtetni, hogy a gyulladás nő, stagnál, csökken és ennek függvényében a teendőket is újra lehet gondolni.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2018. november 20., 15:31 ;Megválaszolva: 2018. november 24., 18:19
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Mi lehet a baj?
Lassan egy hónapja faj a hasam. Néha állandó de mindennap faj van hogy csak egy kicsit de van hogy mozdulni se tudok a fájdalomtól. Lent szokott fájni...
Miért fáj minden úszáskor a hasam?...
Arról van szó, hogy szinte minden héten egyszer megyek úszni az osztályommal és minden úszáskor egy idő után (rövid idő után) borzasztóan...
Ha nem vakbélgyulladás, akkor mi?!
Tisztelt Doktornő/úr! 14 éves lányom két hete jobb alhasi szúró fájdalommal, erős émelygéssel, hányással került kórházba. Az UH és a...
colica 12-13 éves korban
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kislányom a nyáron tölti 13. évét. Kb. 4-5 éves kora óta panaszkodik hasfájásra. Kezdetben ezek 1-2 napig tartó...
3-éves gyermekemmel kapcsolatos
tisztelt doktor úr/hölgy! kérdésem a kislányommal kapcsolatos olyan tűnetei vannak hogy normál székletnél nagyon fájlalja a hasát sír székelés...