Furcsa alakú mellkas

Tisztelt Hölgyem/Uram! Néhány napja töltötte a két éves kort a kislányom. Egészséges, jól fejlődő gyermek, mind fizikailag, mind szellemileg/szociálisan - orvosi vélemény alapján is. Pár hete jártunk légúti fertőzés miatt a gyermekorvosnál. A betegség miatt átmenetileg étvágytalan volt, kissé fogyott is (szerencsére gyógyulás után visszatért az étvágya és visszaszedte a súlyvesztést). Levetkőztetve vizsgálta és feltűnt neki, hogy a bordák és a szegycsont kissé eltérnek a normálistól. A szegycsont alja ujjbegynyi területen kissé behorpad, a bordaív alja pedig kifelé "pödörödik". Addig nekünk sem tűnt fel, de a zsírréteg vékonyodása miatt tényleg láthatóbb lett. Azóta is néha tapintással nézem és valóban, a bordaív nem a hasüreg felé simul be, hanem nagyon enyhén kifelé hajlik. Itt konkrétan a bordák végéről van szó, ami görbe vonalban a szegycsonttól az oldal irányában halad lefelé. Amennyire meg tudtam állapítani, a lengőbordák nem érintettek, csak az afelettiek, amik ízülettel(porccal? ) kapcsolódnak egymáshoz. Az anatómiai szakkifejezésekkel hadilábon állok. Általában, ha valakinek végigsimítjuk az oldalát, akkor a hónalj alatt előbb domborodni kezd a mellkas, majd hasi irányba haladva szűkül és végzódik a lágyszövetes derékban. Neki azonban "beleakad" a kezem a mellkas aljába, mintha a szegycsont alatti bordák végei kifelé kunkorodnának. A jelenlegi normál alkata mellett (83 cm, 12 kg) nem látható, csak tapintható. A magassága, tudom, hogy némileg kevesebb az átlagnál, de több generációra visszamenőleg alacsony a család, neki is 155 cm körül várható a végleges testmagassága. Az orvos azt mondta, hogy komoly gondot nem lát, ki is nőheti, vagy megmaradhat esztétikai problémának (unokatestvérem susztermellkasú, így a genetikai adottság is felmerült). Orthopediára természetesen elvisszük majd, egyelőre nehezen tudnak időpontot adni. Szeretnék érdeklődni, hogy ez a laikus szemmel enyhe eltérés előjele lehet valamilyen komolyabb problémának (ez esetben magánúton, gyorsabb ellátást keresünk), vagy valóban csak a csontozat esztétikai hibája, ami nem befolyásolja a test általános működését? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza a mellkas témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján inkább csak kis esztétikai okról lehet szó, mert a súlyosabb elváltozások már ebben a korban is jelentősebb elváltozásokkal járnak. Mindenképpen javasolt az ortopédiai vizsgálat és ráérnek kivárni a finanszírozott szakrendelést, mert ha nagyobb gond lenne, akkor az elvesztett testsúly is sokkal nehezebben jött volna vissza.

Kérdés: 2016. május 20., 22:12; Megválaszolva: 2016. május 28., 23:09
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél