Furcsa alakú mellkas

Tisztelt Hölgyem/Uram! Néhány napja töltötte a két éves kort a kislányom. Egészséges, jól fejlődő gyermek, mind fizikailag, mind szellemileg/szociálisan - orvosi vélemény alapján is. Pár hete jártunk légúti fertőzés miatt a gyermekorvosnál. A betegség miatt átmenetileg étvágytalan volt, kissé fogyott is (szerencsére gyógyulás után visszatért az étvágya és visszaszedte a súlyvesztést). Levetkőztetve vizsgálta és feltűnt neki, hogy a bordák és a szegycsont kissé eltérnek a normálistól. A szegycsont alja ujjbegynyi területen kissé behorpad, a bordaív alja pedig kifelé "pödörödik". Addig nekünk sem tűnt fel, de a zsírréteg vékonyodása miatt tényleg láthatóbb lett. Azóta is néha tapintással nézem és valóban, a bordaív nem a hasüreg felé simul be, hanem nagyon enyhén kifelé hajlik. Itt konkrétan a bordák végéről van szó, ami görbe vonalban a szegycsonttól az oldal irányában halad lefelé. Amennyire meg tudtam állapítani, a lengőbordák nem érintettek, csak az afelettiek, amik ízülettel (porccal?) kapcsolódnak egymáshoz. Az anatómiai szakkifejezésekkel hadilábon állok. Általában, ha valakinek végigsimítjuk az oldalát, akkor a hónalj alatt előbb domborodni kezd a mellkas, majd hasi irányba haladva szűkül és végzódik a lágyszövetes derékban. Neki azonban "beleakad" a kezem a mellkas aljába, mintha a szegycsont alatti bordák végei kifelé kunkorodnának. A jelenlegi normál alkata mellett (83 cm, 12 kg) nem látható, csak tapintható. A magassága, tudom, hogy némileg kevesebb az átlagnál, de több generációra visszamenőleg alacsony a család, neki is 155 cm körül várható a végleges testmagassága. Az orvos azt mondta, hogy komoly gondot nem lát, ki is nőheti, vagy megmaradhat esztétikai problémának (unokatestvérem susztermellkasú, így a genetikai adottság is felmerült). Orthopediára természetesen elvisszük majd, egyelőre nehezen tudnak időpontot adni. Szeretnék érdeklődni, hogy ez a laikus szemmel enyhe eltérés előjele lehet valamilyen komolyabb problémának (ez esetben magánúton, gyorsabb ellátást keresünk), vagy valóban csak a csontozat esztétikai hibája, ami nem befolyásolja a test általános működését? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza mellkas témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján inkább csak kis esztétikai okról lehet szó, mert a súlyosabb elváltozások már ebben a korban is jelentősebb elváltozásokkal járnak. Mindenképpen javasolt az ortopédiai vizsgálat és ráérnek kivárni a finanszírozott szakrendelést, mert ha nagyobb gond lenne, akkor az elvesztett testsúly is sokkal nehezebben jött volna vissza.

Megválaszolva: 2016. május 28.

Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek

Mellkas ér
Üdv Kb 4 napja észrevettem egy kb 5 centis kidudorodo eret a mellkasom közepen a két mellem közott. A jobb mellem iranyaba van. Ezekben a napokban a mellkasom...
Csontrák?
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Kb. 2 hónapja vettem észre, hogy jobb oldalt, a mellizmom alatti rész lényegesen duzzadtabb, mint a bal oldalon. Mivel kissé...
Bexsero oltás tárolási hiba
Kedves Dr. Hanga! Az lenne a kérdésem, hogy lehet e valami baja a bexserot oltásnak ha 1 vagy 2 napig nem ment a hűtőnk és mi nem vettük mert nem...
Baba fejfájás
Kedves Dr. Nő! Van egy 18 hónapos lányom, az elmúlt időben nagyon elkezdet hunyoritani elvittük szemészetre ott mindent rendben találtak. Viszont a hunyoritas...
Kisgyermek emelkedett lymphocyta érték
Tisztelt Szakértő! Gyermekem novemberben lesz 5 éves, gyermekorvosi javaslatra teljes labort csináltattunk, melynek eredményét mellékelem. A vérkenet...
Csípés folt
Tisztelt Doktornő! Tegnap gyermekemet megcsípte valami, este viszketett neki bekentem fenistillel. Kullancsot nem találtunk. Ez lehet kullancs csípés nyoma...