Néma refluxos baba

Kisfiammal másfél hónaposan kerültünk kórházba Siófokon (most 4 hónapos) , ahol a kisbabám nagyon nyálkás, zöld, habos széklete alapján azt állapították meg, hogy tejfehérje érzékeny. Vér nem volt a székletében, csak miután szélcsövezték. Én teljes tejmentes diétán vagyok azóta. Pregominra váltottunk, amit napi 4 alkalommal kap, 2 alkalommal pedig anyatejet. Az anyatejet fejem neki, mert azt tapasztaltam, hogy amikor szoptatom őt egyből hasmanése lett, a tejet lefejve pedig napi 1-2 hígabb széklete lett csak naponta nem pedig 6-7. A tejhez Laktocomfort cseppet adok, a laktózérzékenysége végett. Kisfiam egyre rosszabbul evett (2 hónapos kora óta ébren nem) , így felkerestem egy gasztroenterológust a lakhelyünkön. Ő megállapította hogy Erik nagyon refluxos, mert amíg ott voltunk a rendelésen a hordozóban hangosan hörgött, és többször visszanyelte az ételt. 3 hete szedjük a losecet, és várom hogy hátha egyszer végre ébren megtudom etetni, de sikertelenül. Másfél hónapja csak álmában tud enni a kisfiam. Nagyon nehéz így etetni, és az etetés alatt a 21 hónapos kislányomat lekötni valamivel. A gasztroenterológus orvos akihez eddig jártunk, azt mondta hogy ő már nem tud segíteni innét, ezért írtam Önnek. Szeretném a tanácsát kikérni, még mielőtt egy újabb gasztroenterológus felkeresnék, hogy mit javasol. Váltsunk esetleg tápszert, mert lehet hogy a pregomint nem bírja? (3 hete még mielőtt a nutritont nem használtuk nyálkás volt a széklete, de a nutriton úgy összefogja hogy így nem látni.) Mitől lehet hogy még nem tud enni a kisfiam? Pszichés beidegződés is lehet esetleg? Vagy annyira elhúzódott ez a reflux, hogy szűkült a nyelőcső? Még álmában is úgy veszem észre hogy fájdalmas a nyelés, mikor nagyobbat nyel, ébren pedig oldalra tartja a fejét, úgy tud pár kortyot inni alvás előtt ha már nagyon-nagyon éhes. Félek hogy ha majd kevesebbet alszik majd, még kevesebbet fog enni. A súlya megfelelő a korához képest. Milyen vizsgálatot javasol? Ultrahanggal látni esetleg valamit?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza reflux témában

Kedves Kérdező!

Ilyen problémával mindenképpen azt javaslom, hogy keressenek fel egy másik gasztoenterológust, fontos, hogy kézben legyen a kicsi, hogy legyen gondozó orvosa. Ha a nyelése fájdalmas jelezze a gasztroenterológusnak lehet, hogy újabb gyógyszer bevezetésére lesz szükség ami a nyálkahártyát védi. Ultrahanggal a reflux látható bár nagyon sok türelem kell hozzá, de a nyelőcső sérülése felmaródása a gyomorsavtól nem az endoszkópos vizsgálattal ítélhető meg. Az alvás közbeni etetés lehet rossz szokás, beidegződés eredménye szépen fokozatosan meg kell próbálni éberen etetni, lépésről lépésre. Ha a széklet nyálkás akkor is látszik ha a széklet összeálló, ilyenkor a széklet tetején ül meg a nyálka.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2015. szeptember 20., 09:55; Megválaszolva: 2015. szeptember 23., 21:25
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Gyerek éjszakai reggeli szédülés
Tisztelt Doktornő! Lányom egy hete éjszaka és reggel szédül felkelés után! És faj a hasa! Refluxa is szokott lenni arra kap savlekötöt! De...
Quamatel 7 évesnek
Üdvözlöm! Kislányom 7 éves, gyakran fáj a mellkasa középen, inkább fentebb a nyaka irányában. Többször előfordul, hogy visszacsorog a...
Antireflux párna
Kislányom oesophagus atresiaval született, a nyelőcsővégeket egyesítették. Ebből kifolyólag (gyomrát kissé felhúzták) a refluxbetegsége van....
Reflux betegség gyerekkorban
Üdvözlöm gyermekem születése óta refluxos (halmozottan sérűlt) gyomor peg került beültetésre ami mellet mégis bukik és félrenyelés miatt...
Reflux csecsemőkórban
Kedves Doktornő/úr! Nagy aggodalommal írok Önöknek! Kislányom 34 hétre, 1430 grammal született. Szerencsére minden rendben volt, szépen evett és...