Allergia kinövése

Unokám súlyos tej és növényi fehérje allergiával született.8 éves koráig a szabályok szigorú betartásával étkeztettük, de néha így is előfordult allergiás roham-nem a mi hibánkból-rosszullét hányás kiütés, stb... Az utóbbi hónapokban többször előfordult hogy joghurtos sütit, tejsavó poros élelmiszert fogyasztott és nem lett semmi baja.Zöldborsót eddig nem ehetett most anyukája adott neki először egy szemet, majd megevett egy marékkal, semmi gond nem volt. A legközelebbi kontroll vizsgálat év végén lesz. Kérdésem, lehet hogy kinőtte? Hogyan étkezzünk tovább? Továbbra is be kell tartani a fehérjementes táplálkozást? Vagy fokozatossággal? Lehet hogy telítődik és újra elő jöhet? Természetesen tejterméket még nem kapott, sajt túró...Erről szeretném kikérni véleményüket.Tisztelettel: aggódó nagymama

Dr. Balogh Andrea válasza allergia témában

Kedves Nagymama!

A gyerekek jelentős része kinövi az allergiát így tényleg elképzelhető ez ahogy írta. Sajnos azonban mivel ügyesen tartották a diétát az is lehetséges, hogy egy idő után telítődik a gyermek szervezete és újra elindulnak a tünetek. Mint orvos azt tanácsolom, hogy nagyon óvatosan, fokozatosan adják a kicsinek az eddig elkerült dolgokat, a tejtermékekkel én mindenképpen várnék. Természetesen az első megjelenő tünetnél a féket be kell nyomni.

Külföldön és már talán lassanként hazánkban is az lesz az allergia gyógyítása, hogy az allergiát okozó anyagot kis adagokban fokozatosan emelve a dózisát adjuk a páciensnek mindaddig amíg hozzá nem szokik, mindezt szoros orvosi felügyelet mellett. Természetesen ha a kis unokának korábban súlyos rohamai voltak akkor azt tanácsolom, hogy mindenképpen telefonon konzultáljanak a kis unoka kezelőorvosával.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. május 22., 07:33; Megválaszolva: 2014. május 25., 18:08
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Gyermek kiütés
Szép napot. Olyan kérdésem lenne hogy vasárnap evett hagymás ízesítésű csipszet és ahogy fogta az arcát a csipszes kezével csalán kiütések...
vérvételi eredmény
Tisztelt Doktornő! A kisfiamat vérvételre vittem és az eredményei között volt 3 rossz eredmény.Vas hiányos aminek az eredménye 12, 1 volt...
Csalánkiütés hírtelen megjelenése
Jó estét kívánok! / 6éves unokám szombaton ezüst színű tortát evett, másnap reggel vakarózott, de nem látszott a bőrén semmi. Másnap kostolót...
ételadalékanyag allergia
A kérdésem az lenne, hogy 6 éves kislányomnak nátrium glutamát érzékenysége van, amely elméletileg étel adalékanyag allergia ezen allergia tartós...
Szabad kecsketejet?
Kedves Doktor/nő! Másfél éves fiam tej-tojás allergiás. Valaki azt mondta, a kecsketej nem, vagy csekély mértékben allergizál, erősíti a...