Féreghajtás 4 éves gyermeknél

Tisztelt Szakértő! Kislányom (4, 5 éves) kb. 3 hete folyton fészkelődik a bugyijában, terpeszben áll, nem hajlandó leülni, úgy fogalmazott: olyan, mintha törött üvegen ülne, és folyton összeragad a punija. Külsőleg semmi gyanús elváltozás nem látható sem a végbél, sem a nemi szerv környékén. Nem piros, nem viszket, nincs kiütés. A bugyija mindig tiszta, nincs kellemetlen szag és folyás sem. Elvittem gyermekorvoshoz, aki meg sem vizsgálta, csak megkérdezte, van-e kutya a családban. Mivel bélférgességre gyanakodott, felírt Vermoxot, 2 tablettát 2 egymás utáni nap bevenni, majd 2 hét múlva megismételni. Nem mertem beadni a gyógyszert a kislányomnak, de folyamatosan figyeljük a székletét, és eddig semmi jele férgeknek, éjszakai vakarózásnak. A vizeletminta negatív lett. Kamillás és sós ülőfürdőre valamit javult az állapota, ülni már tud, csak az "összeragadós" történet miatt még mindig sokat fészkelődik és terpeszben áll, főleg wc-zés után. Kb. 2 hónapja (még a ragadós korszak előtt) furcsa szokása alakult ki: folyton többször visszajárt a WC-re megtörölközni pisilés után, mert úgy érezte, pisis maradt. Nem tudom, van-e összefüggés a két dolog között. Kérdéseim: Ennyi idő alatt kellett volna látnunk valami gyanúsat a székletben? Van valami biztos módja, ami alapján pontosan megállapítható hogy valóban férgességről van szó? Beadjam mégis a gyógyszert a gyereknek? Lehet valami rossz mellékhatás, ha mégsem férges? El kellene vinnem esetleg szakrendelésre, mondjuk gyereknőgyógyászhoz? Válaszát előre is köszönöm.

Svábhegyi Gyógyintézet válasza bélférgesség témában

Kedves Anyuka!

Aggodalmát megértem, és az eddigi vizsgálatokkal és kezelési tervvel én sem lennék maradéktalanul elégedett. Kislányának viszkető érzését, pisilés utáni kellemetlen érzését valamilyen, a nagy- és kisajkak között megtelepedett kellemetlen kórokozó okozhatja, Azért fogalmazok ilyen homályosan, mert ez lehet oda nem való baktérium vagy akár élősködő egysejtű is. Ha esetleg nem sokkal korábban kapott antibiotikumot, akkor is lehet hasonló a helyzet, a hasznos, jó baktériumok helyét kellemetlenebbek vehették át a szeméremrésben. Az első teendő az ezektől való megszabadulás. Javaslom a napi háromszori tömény (higítatlan) Betadin oldatos áttörlést, ez még napi egy-két Betadinos ülőfürdővel egészíthetjük ki (ilyenkor a langyos vízhez cseppentünk 20 csepp Betadint, és ebben ültetjük a kislányt 5 percig. Hasznos lehet utána a vulvatájék (szeméremrés) áttörlése tejsavbaktérium- tartalmú intim törlőkendővel (pl. Lactacyd Femina) . Azt nem gondolom, hogy kislányának bélférge lenne, mert ez esetben nem a vulvatájék, hanem kifejezetten a végbél körül jelentkezne a viszketés. Egyébként az, hogy a székletben nem látnak férgeket, még nem zárja ki a bélférgességet (Enterobiasis, cérnagiliszta) . Sokszor a férgek csak a Vermox beadása után jelennek meg a székletben, hanyatt-homlok menekülve a (számukra) méreg elől.

Összefoglalva otthon megoldhatónak látom a gyógykezelést, nem hiszem hogy szakorvoshoz kellene fordulni, csak abban az esetben, ha az általam leírtak nem vezetnek gyógyuláshoz.

Webbetegen keresztül is épp ma érkezett meg hozzánk a kérdés, ezért oda ugyanezt a választ küldöm be.

Üdvözlettel: dr. Hacsek Gábor PhD. gyermekorvos Svábhegyi Gyógyintézet,

Kérdés: 2012. december 29., 10:06 ;Megválaszolva: 2013. január 02., 11:36
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Bélférgesség
5 éves kislányomról szeretnék kérdezni. Tavasszal kezdődött a probléma. Egyre gyakrabban kezdte piszkálni az alsóneműjét, mondván mindig...
Férgesség
Kedves Doktor Nő/Úr Van egy 2, 5 éves kisfiam aki szobatiszta és mostanában sokat mutatja a posiját.Nyugtalan és nem kell kakilnia.Éjszaka sokat...
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
7 hónapos baba-remegés