véres hasmenés

KEdves Doktornő/Doktorúr! Kisfiam 9 hónapos és a 7. hónaptól kezdődően vannak hasmenései, melyeek pár nap erejéig vérrel párosulnak. MÁr kétszer jártunk a kórházban ezzel a problémával, első alkalommal foyadékot pótoltak, a második alkalommal semmi nem történt. A véres hasmenés pár nap után megszűnik és csak a sima hasmenés marad. Ez a második hét vége felé rendeződik, majd pár nap elteltével a formált széklet hírtelen megint átvált nagyon híg, sárga székletté. Ilyenkor naponta 5-6..-8-szor is van széklet és ugyanilyen állagú. A széklet vizsgálata negatív minden alkalommal. A cumi, cumisüveg, meg amit tudok mindig kifőzöm. Kérem adjon tanácsot, hogy mi lehet a kisbabámnak a betegsége, mert senki nem mond és nem csinál semmit és már nagyon meg vagyok ilyedve. Álltalában akkor kezdődik, ha új foga jön, de eddgi minden orvos azt mondta, hogy az nem jár véres hasmenéssel. Tejes ételeket még a hasmenésből kifolyólag nem mertem neki adni, az aug. közepi bentfekvés után már husit sem merek adni. De a mai napon megint elindult ez a sárgás hasmenés, melyben tapasztalatból pár nap múlva a kevés vér is meg fog jelenni. Esetleg lehet a tápszertől ez a hasmenése, mely irritálva a bélfalat vért is produkál? Válaszát, segítségét, tanácsát nagyon várom. Köszönettel: V.Orsolya MEllékelem az aug. közepi székletet U.i.: Milumil Pepti Plus 2 tápszert kap a gyermekem.

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza véres hasmenés témában

Kedves Orsolya,

megértem aggodalmát, a véres széklet látványa mindig ijesztő a szülő számára, noha általában nem jelez súlyos betegséget.

A véres széklet oka általában a bélfal irritációja. Az irritációt okozhatja allergia (noha a kisfia által fogyasztott tápszer gyógytápszer, ritkán emellett is kialakulhatnak allergiás tünetek, ezt hidrolizátum-allergiának nevezik, erre is van még speciálisabb tápszer) . A vérzést okozhatja a bél valamilyen veleszületett rendellenessége, ezek közül legggyakoribb az úgynevezett Meckel-divertikulum, amikor a vékonybél egy területén savat termelő gyomornyálkahártya-szigetek vannak (ezt pl., ha igazolták, meg kell operálni, azaz el kell távolítani) , ezen kívül nyomon kell követni, hogy a vérzés nem okoz-e vérveszteséget, azaz a vérképet is ellenőrizni kell.

De ennél sokkal egyszerűbb, ártalmatlanabb oka is lehet a véres székletnek. A diszbakteriózis, azaz amikor a "jó" bélbaktériumokat felváltják a "kevésbé jók", lazább székleteket okozhat. De képzelje egyszerűen úgy, mintha a gyulladt (náthás) orrot kifújnánk, és elkezdene vérezni. Ugye, ettől nem ijednénk meg annyira? Pedig ugyanaz a nyálkahártya, ugyanolyan sérülékeny, csak kicsit magasabban.

Mivel a véres széklet hátterében komoly, akár operálható betegség is állhat, mielőbb fel kell keresniük a területileg illetékes gyermek-gasztroenterológust. Vérvétel, has ultrahang, esetleg röntgen- és izotóp vizsgálat segíthet tisztázni a vérzés okát és pontos helyét.

Üdvözlettel:

Dr. Hacsek Gábor Ph.D gyermekorvos

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Bejelentkezés a 06-20-500-2500 telefonszámon

Kérdés: 2012. szeptember 06., 14:59; Megválaszolva: 2012. szeptember 14., 08:34
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?