Tüdőgyulladás és véres hasmenés

Kedves Doktor Úr! Édesanyámnál november közepén tüdőgyulladás alakult ki, melyet későn kezdve 2 hét Savulin majd 2 hét Augmentinnel kezeltek, járóbetegként, tenyésztés nélkül, probiotikumot szedett közben. A tüdőgyulladás röntgen és CT képe is infiltrátumokat mutatott továbbra is, tünetei nem voltak, ezért bronchoszkópiát végeztek, amelyből Klebsiella tenyészett ki (egyedül Ampicillinre rezisztens) illetve Aspergillus kérdőjellel. A bronchoszkópia után 1 nappal véres-nyákos széklet kezdődött, mely probiotikum kúra ellenére rosszabbodott és véres-nyákos-bűzös hasmenéssé alakult, minden étkezés után, enyhe hasi görcsökkel, a főbb kórokozókra negatív lett a széklettenyésztés. Egy szakember Normix-Clion-Cralex-Xalazin-Enterol kúrát javasolt, melynek hatására 2 hét után viszonylag rendeződött a széklet, s kevés vér távozik már csak reggelenként. A tüdőgyulladás röntgen képe mára jelentősen javult, de a kontrollra már nem tudott a járványügyi helyzet miatt eljutni. Korábban egyszer volt vérzéses széklete, mely Normix-kezelésre elmúlt, de a divertikulitis nem lett igazolva egyéb módon. Egyéb betegségei: enyhén magas vérnyomás, kis érszűkület lábban, utóbbi hónapokban nagyon gyakori éjszakai lábfájdalommal. Korábbi Aspirin protect szedést abbahagyta a véres hasmenés kialakulása után másfél héttel. A kérdésem az, hogy mi okozhatta a hasmenést, és a vérzés mögött mi állhat, mennyire lehet súlyos a betegsége? Béltükrözésre készültünk jövő hétre, de az is halasztódik, ez járhat súlyos következményekkel? Illetve visszatérhet a súlyos hasmenés-vérzés, ha pár nap múlva befejeződik a gyógyszeres kezelés? Esetleg beavatkozás nélkül, ultrahanggal, röntgennel, CT-vel lehetne közelebb kerülni a vérzés okához? Ha abbamarad a Clion szedése, a tüdőgyulladás is kiújulhat? Lehetséges, hogy más kórokozó állhat mind e mögött? Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza véres hasmenés témában

A hasmenést okozhatta az antibiotikum kezelés, de a diverticulosis-diverticulitis is. Ha megszűnt a hasmenés-vérzés (és az antibiotikum kezelés okozta) , nem várható a visszatérése (diverticulitis esetén visszatérhet időről időre, ez általában Normix vagy Klion kezelésre jól reagál) . A colonoscopia ez alapján nem sürgető, elvégzése legalább pár hetes panaszmentes periódus után javasolt. A tüdőgyulladás és a hasmenés kórokozója vélhetően különböző. Ha már gyomor-bél tekintetében panaszmentes, érdemes a rostbevitelt fokozatosan emelni, kerülni az aprómagvas ételeket és probiotikumot használni.

Kérdés: 2020. március 18., 18:23; Megválaszolva: 2020. március 19., 07:56
Kérdések és válaszok: Egyéb
Hát-, fej-, mellkas fájdalom
Lábon folt
Folt lábon
Kullancs csípés
D vitamin tuladagolas