• Vércsoport-öröklődés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Genetikus Szakértő! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy az előfordulhat-e, hogy ha mindkét szülő biztosan 0+ vércsoportú, a gyermekük valamilyen különleges okból A+ legyen. Itt a Bombay-jelenségre, a H-antigénre gondolok, ami néhány esetben felborítja a szokványos AB0-öröklődésmenetet. Várom gyors válaszukat! Tisztelettel: Péter

        WEBBeteg szakértő válasza a vércsoport témában

        Kedves Péter!


        Sajnos genetikusunk nem fogad most kérdéseket, ezért megpróbálok én válaszolni, remélem, érthető lesz. Előfordulhat olyan, hogy valakinek a vércsoportja kilinikailag tesztelve 0, de genetikailag A, B vagy AB. Az A és B géneknek a kifejeződéshez H génre is szükségük van, de ez egyes esetekben hiányozhat (Bombay-jelenség), ezért nem fejeződik ki klinikailag az A vagy B antigén jelenléte, de genetikailag jelen van. Bombay vércsoport esetén, például ha az egyik szülő 0(A), azaz van A gén, de klinikai teszttel 0-s a vércsoport, az utódokban a rejtett A gén megnyilvánulhat, és két 0-snak lehet A-s gyermeke.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010-03-11 12:37:52; Megválaszolva: 2010. március 11., 12:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: