Peritol szirup

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányok 2 éves, egészséges, értelmes gyerek. Születése óta étvágytalan, és most pár hónapja peritol szirupot adok neki. Így azért ha keveset is de eszik, és délben alszik is. Csak egyszer adok neki, ebéd elött, 2.5ml-t. Ha egy-két napig kimarad akkor alig eszik, és délben sem alszik. Mióta kapja, azóta gyarapszik a súlya havi 8-10dkg-ot, addig csak egy helyben toporgott, sőt volt amikor fogyott is. Kérdésem az lenne, hogy ez a szirup mennyire veszélyes, hozzászokhat-e, árthat-e neki, még ha csak ilyen kis adagot adok is neki. A védőnő és a gyerekorvos szerint nem kellene az evésével foglalkoznom, "aranyos, szép ez a gyerek", de szerintem nem normális ez az evési szokás. Már pár hetes kora óta tart ez, pedig én mindent megtettem. Még szinte "éheztettem" is, hátha kéri az ételt, de nem kérte. Ezt is a gyerekorvos tanácsolta. Bébiételt nem vettem neki, hanem otthon főztem neki, mindig frissen.édességet sem nagyon eszik, azt sem szereti. Igazából nincs olyan étel, amit nagyon szeretne.Inni csak vizet kér, semmi gyümölcslé vagy tej.Tápszert is csak fél éves koráig tudtam neki adni, mert utána már nem fogadta el azt sem. Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza étvágytalanság témában

Tisztelt Kérdező!

Számomra az a kérdés merült fel levelét olvasva, hogy hány kiló lehet a kicsije, mennyi volt a születési súlya stb. mert ezek a kicsi általános állapotáról sokat elárulnak. A másik ami eszembe jutott, hogy ha valóban súlygyarapodási gondja van a kislányának milyen vizsgálatok történtek eddig, mert ha tényleg csecsemő kora óta keveset eszik ahogy leírja, akkor érdemes kivizsgálni, hogy van e szervi eltérés a panaszok, tünetek mögött: vérkép, vasszint (vashiányos vérszegénység? ) , ionok (anyagcserezavar? ) vizeletvizsgálat (húgyúti fertőzés? ) széklettenyésztés (bélférgesség vagy egyéb fertőzés? ) fülészeti vizsgálat létezik úgynevezett látens középfülgyulladás, amikor az egyedüli tünet a súlymegállás, majd súlycsökkenés és a fülészeti vizsgálaton derül ki, hogy a dobhártya mögött folyadék látható) gasztroenterologiai kivizsgálás (lisztérzékenység? felszívódási zavar? ) és még lehetne sorolni.

Ugyanakkor az is felmerül ilyenkor, hogy a családban történt e valamilyen tragédia (haláleset, valaki elvesztése stb. ami a család szomorúságát, idegességét okozhatja, már az egészen kicsi babák is megérzik és nem egyszer táplálék elutasítással válaszolnak) .

Na de elnézését kérem kitérőmért, szóval kérdésére válaszolva a Peritol szirup ilyen kis adagban nem vezethet hozzászokáshoz, de mint számos más gyógyszernek ennek is számos mellékhatása lehet hosszútávú kezelés esetén.

Ugyanakkor 2 éves kor alatt adagolását nem javasolja a szakirodalom és afelett is csak fokozatos óvatossággal. Én pár hónapnál tovább nem javasolnám a szedését, sokkal inkább javasolnám, hogy a háttérben levő okokat keressék meg és inkább vitaminkészítmény adását javallnám (bár lehet, hogy azzal már próbálkoztak) . Érdemes kis Normaflore-t megpróbálni napi 2x1 ampullával, hogy a béltraktus normál flóráját egy kicsit helyreállítsa.

A Peritolnak amúgy van nyugtató hatása is, ezért sem tartom szerencsésnek hosszú távú alkalmazását.

Ami még eszembe jutott, hogy ha van hasonló korú kisgyerek ismerősük akkor szervezzék úgy, hogy együtt egyenek néha a kicsik, sokszor egy másik jól evő gyermek látványa csodákra képes. Remélem megoldást találnak gondjukra, sok sikert kivánok hozzá!

Tisztelettel:

Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász

Kérdés: 2008. október 13., 22:07; Megválaszolva: 2011. június 21., 16:33
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Nem akar enni!
Kedes Doktornő/Úr! Nekem van egy kislányom aki májusban  lesz 3 éves. Az a bajom csupán vele, hogy nem akar enni.Állandóan csak a kakaó.Napjába...
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?