• vaslerakódás a májban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A múlt héten ezzel a kérdéssel fordultam Önhöz:21 éves gyermekemet 2, 5 éve vizsgálják. Először sokat fogyott, gyomor panaszai voltak (186 cm és 56 kg ). Gyomortükrözésen epés refluxot állapítottak meg. Vérszegénysége van ( nem túl súlyos, de ránézésre mondja mindenki sápadt és sárga ), májértékeiben először a bilirubin szint tért el majd mind az öt májérték nem túl nagy mértékben, de eltérnek. Nagy vérképet, csináltatott az egyik orvos amin a ceorolöplazminszintje alacsonyabb 200-600-ig jó. Az övé 142 volt. Ennek ismeretében Wilson kórra gyanakodott. Ez azonban nem bizonyosodott be a 24 örás vizelet megcáfolta. A réz üritése 7, 2 volt (10-40 a normális). Ekkor a ritka betegségek szakértőjéhez fordultuk. Számtalan vér levétel sem járt sikerrel, a májértékeken és a vérképen kívül más nem tért el.Ezért májbiopsziát javasolt. Elvégeztük a nyáron és vasat találtak a májában. Az orvos hemakromatózisra gyanakodott. Genetikai vérvizsgálatot csinált de nem bizonyosodott ez sem be, vérátömlesztése, balesete, de még egy foghúzása sem volt, hogy a nem genetikai változata lenne. Tanácstalanok vagyunk és szerintem az orvos is az. Csak az a biztos, hogy a vaslerakódás az ott van a májában, de hogy mitől az még most sem derült ki. Addig pedig ezt sem tudják kezelni. Legutoljára a vastagbéltükrözést javasoltak a gyereknek (nincs hasmenése és székelési panasza). Tanácstalanok vagyunk és persze idegesek, ezért kiváncsi lennék, hogy ön mit javasol nekünk. Merre induljunk tovább. Kérdésére válaszolva, leírnám a vaspanel vizsgálatok értékeit és a már elvégzett genetikai vizsgálatokat. C282Y, H63D ezt a két genetikai vizsgálat készült el negatív eredménnyel. Vaspanel vizsgálat: 2014.08.13 Se vas: 21, 4, Ferritin: 90, 8, Tanszferrin: 2, 25, Transzferrin szaturáció: 38% 2015.07.27: Se vas: 25, 9, Ferritin: 166, 2, Transzferrin: 2, 31, Transzferrin szaturáció: 43, 73% A két vaspanel vizsgálatot a doktor úr nam hasonlította össze, csupán annyit mondott, hogy normál tartományon belül van ezért egyenlőre nem kell törődni vele. Utolsó kérdésem az lenne, hogy most szükségem van-e vasszegény diétára, mert az orvos erre semmi konkrétumot nem mondott, és ha igen ezt mennyire kell szigorúan venni. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vaslerakódás témában

        Kedves Kérdező! A leírt laboreredmények valóban nem adnak okot aggodalomra, bár a ferritin szint emelkedést mutat, de még normál tartományon belül van. A genetikai vizsgálat negatív eredménye ellenére a szövettani vizsgálat a diagnózis alapja. Mint már említettem, a kérdés tisztázására keressenek fel hepatológiai szakrendelést. Igazolt hemokormatozisban javasolt a vasbevitel korlátozása, így a vörös húsok, máj kerülése, valamint ne szedjen semmilyen multivitamin készítményt, mert ezek mindegyike tartalmaz vasat.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. október 30., 13:43; Megválaszolva: 2015. november 04., 11:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: