Sophysa

Tisztelt Dr Úr/Nő! Kisfiamat 10 évesen 2006-ban műtötték előszőr (szegedi idegsebészati klinika) hydrocephallus internus miatt és V.P.shunt-öt építettek a koponyájába. Két évig nem is volt vele gond. 2008 áprilisban nem vezetett a szelep és ezt lecserélték másikra, majd az újonnan beültetett V.P. shunt sem vezetett és az elvezető szárat a gyomor falból egy érbe vezették be (mivel a gyomor falban nem szívódott fel a liquor) , és végül újra, harmadszorra is megműtötték, és egy Sophysa szelepet tettek be neki (3-as értékbeállítással) . Nos ez sem vezeti el a liquort, mint utólag kiderült, hogy a magas fehérje tartalom miatt, amely az agyvízben található. Ezért minden nap nyomkodnom kell a szelepet (2x30) . A kisfiam közérzete nagy mértékben rosszabodott, elkeseredettség, ingerlékenység, agresszivitás jellemzi hétköznapjait. A fejrész ahol műtötték el van zsibbadva, nem érzi, valamint minden naposak a fejfájásai és szédül is. 2 év alatt azt is mondhatom, hogy a családom teljesen szétesett, minden erőnk a fiunk egészségi állapotának a megkönnyebítésére irányul. Tisztelt Doctor Úr/Nő, a gyermekem teljes MR vizsgálatra van kiírva 3 hét múlva (augusztus 21-re) , meg szeretném kérdezni, hogy milyen következményei, illetve kockázatai vannak egy ilyen vizsgálatnak a Sophysa szelepre tekintve, mivel az mágneses térben elállítódik (esetleg meghibásodhat)? Azt tudom, hogy mágnessel vissza lehet állítani, de vajon meghibásodhat-e annyira, hogy azt utánna cserélni kell? Akkor meg egy újabb műtét, amit szerintem már a fiam idegileg nem tudna feldolgozni... Ha lehet feltennék még egy kérdést, az pedig a fehérje tartalomra vonatkozik, (a gyerekemnél ez 3 szor nagyobb a normálisnál) . Milyen módon lehetne a fehérje tartalmat csökkenteni az agykamrában, és annak csökkentésével megoldódna-e a liquor vezetés? (liquor vizsgálat megtörtént gombásodásra tekintve de ez negatív lett) . Többszöri gerinclumbálás vizsgálat eredménye is negatív. Elnézését kérem ha valamelyik szakszavat nem helyesen írtam le. Előre is köszönöm válaszát! JTibor

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza sophysa témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR vizsgálat a shunt szelepet elrontani nem képes, csak elállíthatja amit egy speciális eszközzel pillanatok alatt vissza lehet programozni. Sajnos bizonyos esetekben a shunt nagyon gyakran újabb műtéteteket igényelhet, néha egy v alatt több mint 10 alkalommal is szükség lehet a rendszer miatti revzijra. Tartósan magas fehérje gyulladásos folyamat lehetőségét veti fel amit azonban a gerincfolyadék vételekkel kizárhattak. Esetleges daganatos folyamat is okozhat emelkedettebb fehérje szintet. Fontos lenne a gyermek betegségtudatát is csökkenteni, mert egy jól működő rendszer mellett teljes életet élhet, tehát fontos hogy ne mindig ezzel foglalkozzanak. A zsibbadás maradandó, mivel minden vágás sérti a felületes bőridegeket, ezért ezek a területek érzéketlenek is lehetnek. Néhány kérdésem nekem is volna mi volt a shunt beültetés oka, mivel a 10 éves korban beültetett shunt viszonylag ritka. Talán aqueductus stenosis, de akkor endoscopos megoldással shunt nélkül is kezelhető lehet a hydocephalus.

Üdvözlettel, Dr. Ruszthi Péter idegsebész

Tisztelt Kérdező!

Mivel az MRI alapvető vizsgáló módszer az intracranialis betegségek esetén, ezért a VP shunt-öket úgy gyártják, hogy az MRI elvégezhető legyen. Számtalanszor végeztünk MR vizsgálatot VP shunt-ös betegnél, soha nem volt semmilyen probléma.

Dr. Benkő Klára radiológus

Kérdés: 2008. augusztus 05., 22:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:05
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Degeneratív betegség
Laktóz intolerancia adókedvezmény
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?
Apaság ellenőrzés