Magas koleszterin, alacsony triglicerid

Tisztelt doktornő/doktor úr! A nemrég készített vérképemben magas lett a koleszterinem: 6, 2mmol/l. A triglicerid: 1, 4mmol/l a HDL koleszterin:2, 00 mmol/l. (2010-es vérvétel: koleszterin:6, 2, triglicerid:2, 2, HDL:1, 55. 2012-es vérvétel: koleszterin:6, 0, triglicerid:1, 6 HDL:1, 95) Egészségesen élek, nem eszem zsírok ételeket, vörös húst vagy 10 éve nem ettem (4 évig vegetáriánus voltam, 6 éve hagytam abba); csirkét, pulykát, halat, zöldséget, gyümölcsöt eszem. A búzalisztre allergiás vagyok, semmilyen pékárút nem eszem, cukrosat sem szoktam. Heti 4-5 nap edzek intenzív egy órát. Az utóbbi egy évben tényleg egészségesen élek, nem nagyon tudnék már mit javítani ezen. A háziorvosom atorvasztatin 20mg gyógyszert írt fel nekem. Fogamzásgátlót is szedek (Lyndinette 20) a nőgyógyászom szerint fölösleges a koleszterincsökkentőt szednem, mert a tridlicerid szintem normális. Eddig teljesen eltérő véleményt kaptam, hogy szedjem-e a koleszterin csökkentőt vagy sem.Ha továbbra is szedem, akkor a fogamzásgátló hatását csökkenti-e? Csökkenthető a koleszterinszintem házi módszerekkel: fokhagyma, halolaj kapszula szedésével? Vagy mivel ez öröklött eredetű és nem táplálkozási ezért ezek a természetes módszerek hatnak egyáltalán? Ön szerint szükséges-e a gyógyszer szedése? Válaszát nagyon köszönöm! Zs. Kata

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a koleszterin témában

Kedves Kérdező! Valóban enyhén emelkedett az összkoleszterin szintje, de a védőkoleszterin (HDL) és a triglicerid is normál értéktartományban van. Ezekből az értékekből egy képlet segítségével meg lehet határozni, az LDL koleszterin értéket, mely viszont az Ön esetében kicsit magasabb, 3, 92 Amennyiben nem áll fenn egyéb betegség, pl. cukorbetegség, magasvérnyomásbetegség, továbbá feltételezem, hogy nincsen elhízva és ha a szív- és érrendszeri betegségek sem fordultak elő a szülőknél, akkor Önnél nem állnak fenn olyan rizikótényezők, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszer szedése feltétlenül indokolt lenne. Mindenesetre javaslom továbbra is a megfelelő zsír- és koleszterinszegény étrendet és az évenkénti kontroll vérvizsgálatot. A Lyndinette leírásában szerepel, hogy megemelheti a vérzsírok értékét, de elsősorban a triglicerid szintjét és nem a koleszterinét.

Kérdés: 2014. szeptember 03., 23:16; Megválaszolva: 2014. szeptember 08., 07:45
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Laktóz intolerancia adókedvezmény
triglicerid szintem 12. 4 lett. hova...
Teherbeesés?
Apaság ellenörzés
Gyermekvállalás unokatestvérek...
Az én részemről az apukám testvérének a fiával élünk együtt már rég és szeretném tudni ha gyermeket szeretnék akkor lehet e neki valami...