Sphenoiditis

Tisztelt Dr. Úr / Dr. Nő! Édesanyám 58 éves, (magas a vérnyomása) kb 8 hónapja szédülésre panaszkodik. Jártunk CT-n, negatív lett, a nyaki UH-n: CCA oszlásokban valamint az ICA-k kezdeti szakaszán kicsiny meszes fali felrakódások vannak. Az a.vertebralisokban anterogread áramlás látható. A nyaki gerinc vizsgálaton, C IV-V közötti porcrés mérsékelten beszűkült, a kisizületeknél arthrosis van. Az MR vizsgálat eredménye: A vertexen jobb oldalon 3 mm-es FLAIR szekvenciában jelgazdag góc látható. A sinus sphenoidalis-ban körkörös diszkrét nyálkahártya duzzanat van. Vélemény: Sphenoiditis. Kérem írja meg nekem, hogy mit jelent ez pontosan, és mik a teendők? Köszönettel és Tisztelettel: B.-né

Dr. Horváth Tamás válasza sphenoiditis témában

Tisztelt Hölgyem!

A leletet meg kellene mutatni személyesen fül- orr- gégésznek és neurológusnak is, mivel látatlanban és a panaszok pontos ismerete nélkül biztosat nem lehet mondani.

Mindenesetre a sphenoiditis iköböl gyulladást jelent. Az iköböl a leghátsó, szinte a torok felett található orrmelléküreg. Gyulladása fejtetői fejfájást, garati váladékcsorgást okozhat elsősorban. Ha ilyen panaszok nincsenek, akkor valószínűleg nem kell vele foglalkozni, csak melléklelet.

Az izületi eltérések esetleg magyarázhatják a szédülést, viszont annak pontosabb megítélésére, kezelésének szükségességének eldöntésére reumatológiai vizsgálat javasolt.

Kérdés: 2011. március 24., 12:36; Megválaszolva: 2011. március 28., 08:38
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Hallójárat gyulladás
Rejtélyes kór!
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Halláscsökkenés